poniedziałek, 22 lipca 2019

TYM RAZEM

Odwiedziny przyjaciółki, to w moim domu zawsze wielkie święto. Naturalnie poprzedzone są zwykle dużymi zakupami. Na liście zakupów tym razem jako pierwsze znalazły się RURKI ROLLS ROLLS DR GERARDA. To ulubione słodycze Kasi, nie mogę więc o nich zapomnieć. Poza tym na jej wizytę muszę też dla niej zrobić SERNIK NA CIASTECZKACH. Składniki na spód : 120 g pełnoziarnistych ciasteczek, 50 g masła. Masa serowa : 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie, 250 g serka mascarpone, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 %, 10 g żelatyny. Dodatkowo : maliny, czereśnie, porzeczki, jagody, listki mięty. Sposób wykonania – Ciasteczka pokruszyć do otrzymania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wygarnąć masę ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut. W misie miksera umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia – nie doprowadzić do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy i natychmiast zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na spód ciasteczkowy i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować umytymi owocami i listkami mięty. Czas przygotowania około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz