poniedziałek, 8 lipca 2019

Cudeńko bez pieczenie


Witam. Lipiec zapowiada się słonecznie, a na takie dni warto mieć słodycze firmy ,,Dr Gerard” np. Precle Pretzel Salt&Chilli . Wkładamy paczkę ciasteczek do plecaka, i wyruszamy na spacer, lub na plażę. Ciasteczka dodadzą nam energii. Jeżeli zabraknie nam słodyczy ,,Dr Gerard”, zawsze możemy przygotować w domu coś szybkiego, coś smacznego i słodkiego. Wyciągamy z szafek co mamy, i kombinujemy. Ja ostatnio wyciągnęłam z mojej szafki składniki takie jak: 200 gramów daktyli,150 gramów orzechów włoskich, te składniki to będzie spód mojego ciasta, następnie masa jasna;250 ml śmietanki 30 %, 250 gramów serka mascarpone,2 łyżki cukru pudru, 50 gramów zmielonych orzechów laskowych. I jeszcze masa różowa to ;200 gramów malin, kilka jeżyn, galaretka czerwona, 50 gramów orzechów nerkowca. Jak już mam wyciągnięte z szafki składniki, to zaczynam pracę od przygotowania daktyli, ale to trzeba zrobić dzień wcześniej, lub kilka godzin przed zrobieniem ciasta. Daktyle moczę w wódce, odcedzamy i zgniatam nożem. Następnie  dodaję drobno posiekane orzechy włoskie. Masę wykładam na dno blachy. I chowam do  lodówki. Teraz czas na jasną masę. Śmietankę miksuję na sztywno. Dodaję cukier i serek mascarpone. Z powstałej masy odkładam trzy łyżki, ponieważ będę potrzebowała jej do masy różowej. Wtedy dopiero dodaję zmielone orzechy laskowe. Masę wykładam na część daktylową. A teraz masa różowa, Maliny i jeżyny przecieram przez sitko i wlewam zimną galaretkę, odłożone trzy łyżki białej masy, oraz drobno posiekane nerkowce. Masę różową wylewam na jasną. Dekoruję malinami. Ciasto umieszczam w lodówce na dwie godziny. I wyszło nam cudeńko bez pieczenia. Zawsze można dodać ciasteczka Rurek Rolls Rolls ,,Dr Gerard”, ale czy nie lepiej je zjeść takie jakie są. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz