Witam.
Lipiec zapowiada się słonecznie, a na takie dni warto mieć słodycze firmy ,,Dr
Gerard” np. Precle Pretzel Salt&Chilli . Wkładamy paczkę ciasteczek do
plecaka, i wyruszamy na spacer, lub na plażę. Ciasteczka dodadzą nam energii.
Jeżeli zabraknie nam słodyczy ,,Dr Gerard”, zawsze możemy przygotować w domu
coś szybkiego, coś smacznego i słodkiego. Wyciągamy z szafek co mamy, i kombinujemy.
Ja ostatnio wyciągnęłam z mojej szafki składniki takie jak: 200 gramów daktyli,150
gramów orzechów włoskich, te składniki to będzie spód mojego ciasta, następnie
masa jasna;250 ml śmietanki 30 %, 250 gramów serka mascarpone,2 łyżki cukru
pudru, 50 gramów zmielonych orzechów laskowych. I jeszcze masa różowa to ;200
gramów malin, kilka jeżyn, galaretka czerwona, 50 gramów orzechów nerkowca. Jak
już mam wyciągnięte z szafki składniki, to zaczynam pracę od przygotowania
daktyli, ale to trzeba zrobić dzień wcześniej, lub kilka godzin przed zrobieniem
ciasta. Daktyle moczę w wódce, odcedzamy i zgniatam nożem. Następnie dodaję drobno posiekane orzechy włoskie. Masę
wykładam na dno blachy. I chowam do
lodówki. Teraz czas na jasną masę. Śmietankę miksuję na sztywno. Dodaję
cukier i serek mascarpone. Z powstałej masy odkładam trzy łyżki, ponieważ będę
potrzebowała jej do masy różowej. Wtedy dopiero dodaję zmielone orzechy
laskowe. Masę wykładam na część daktylową. A teraz masa różowa, Maliny i jeżyny
przecieram przez sitko i wlewam zimną galaretkę, odłożone trzy łyżki białej
masy, oraz drobno posiekane nerkowce. Masę różową wylewam na jasną. Dekoruję
malinami. Ciasto umieszczam w lodówce na dwie godziny. I wyszło nam cudeńko bez
pieczenia. Zawsze można dodać ciasteczka Rurek Rolls Rolls ,,Dr Gerard”, ale
czy nie lepiej je zjeść takie jakie są. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz