Żeby ciasto dobrze smakowało to oprócz mąki, jaj i tłuszczu do wypieku ciast i ciasteczek używa się różnych przypraw. Najczęściej używaną przyprawą jest wanilia.
Wanilia ma bardzo intensywny słodki zapach, praktycznie używa się jej do wszystkich wypiekanych ciast i ciasteczek. Oprócz tego do wszelkiego rodzaju kremów, deserów, lodów, czekolady, napoi.
Oprócz wanilii w cukiernictwie używa się anyżu, cynamonu, gałki muszkatułowej, kardamonu, goździków, szafranu, a nawet ziela angielskiego.
Cynamonem doprawiamy wszelkiego rodzaju ciasteczka korzenne, szarlotki, desery czekoladowe, budynie owocowe oraz różne napoje i kompoty. Cynamon używany jest też jako mieszanka do przypraw korzennych, które używamy np. do pieczenia pierników
Anyż najczęściej używa się do produkcji słodyczy smakowych anyżowych oraz produkcji wódek gatunkowych i likierów. Ma taki mocny charakterystyczny smak i zapach.
Do pieczenia ciast goździków używa się bardzo rzadko jest to przyprawa, która wzbogaca nam smak naszych ciast, czasem dodaje się do ciast ze śliwkami, albo do kompotów.
Firma Dr Gerard jest producentem pysznych ciastek o różnych smakach, która używa bardzo dużo różnych przypraw do wypieku swoich smakowitych ciastek.
Na stronie https://drgerard.eu/ można znaleźć wszystkie produkty Dr Gerarda oraz różne przepisy na desery i ciasta z wykorzystaniem ciastek wyprodukowanych przez firmę Dr Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz