poniedziałek, 8 lipca 2019

olej palmowy, a wpływ na zdrowie


Coraz częściej patrzę na etykiety kupowanych produktów. Wybieram żywność bez oleju palmowego lub w minimalnych ilościach. Zaczęło się od spotkania z koleżanką, która bardzo przestrzega zdrowego żywienia. W kawiarni przy herbacie i małym ciastku potrafiła wymienić z jakich niezdrowych produktów składa się ten kawałek. Przyjaciółka z zawodu jest dietetyczką i  w tej dziedzinie muszę uznać jej wyższość. Opowiadała między innymi o oleju palmowym.  Robi się z zmielonych owoców i nasion palmy. Na początku ma kolor pomarańczowoczerwony i posiada wiele cennych składników. Lecz po obróbce termicznej traci swoje właściwości odżywcze, wręcz jest niezdrowy. Ze względu na niską cenę i długi okres trwałości firmy spożywcze często  go stosują. W składzie danego produktu może być olej ukrywany pod inną nazwą jako olej roślinny utwardzony. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z jego ujemnych skutków dla zdrowia. Może wywołać zawał serca lub udaru mózgu. Z tego względu niektóre poważne firmy spożywcze stopniowo wycofują się z oleju. Jedną z nich jest duża firma cukiernicza znana nie tylko W Polsce, ale też w europie nazywa się Dr. Gerard. Bardzo lubię ciastka tego producenta. Dodatkowo wciąż doskonalą swoje wyroby dbając o konsumenta. Będąc w sklepie napotkałam na nowość Dr. Gerarda są to bagietki w dwóch smakach pomidorów z oliwkami oraz czosnkiem. Te przekąski są wspaniałe na przyjęcia grillowe.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz