Miałem okazję ostatnio jeść pyszne ciasto wiśniowe. Obecnie mamy sezon na wiśnie, więc polecam je wszystkim milośnikom wiśni, a także herbatników Dr Gerarda. Jest to cisto bez pieczenia, więc niema obaw, że nie wyjdzie. Zapewne to szybko będzie znikało, gdyż jest to przepyszne.
Poniżej podaję przepis.
Składniki
60 dag herbaatników ciastka wielozbożowe Vit’am -Dr Gerarda
2 op. budyniu czekoladowego
750 ml mleka 2 %
15 dag masła
2 szt, galaretki wiśniowej
1 słoik wiśni bez pestek
250 ml syropu z wiśni
0,5 l wody
1/2 sztuki -soku z limonki
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo do dekoracji
1 paczkę ciastek PASJA WIŚNIOWA -Dr Gerarda.
Sposób wykonania:
Formę wykładamy aluminiową folią, a następnie na dnie układamy herbatniki ciastka wielozbożowe Vit’am -Dr Gerarda.
Vudyń gotujemy w 750 ml mleka wg przepisu i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę i miksując w dalszym ciągu dodajemy po 2 -3 łuyzki budyniu. Kiedy masa będzie gładka przerywamy miksowanie.
Tak otrzymaną masę wykładamy na herbatniki.
Następnie na masę wykładamy kolejną warstwę ciastek
poczym wstawiamy do lodówki.
Zagotowujemy 0,5 l wody z 250 ml syropem wiśniowym i otrzymanym płlynie rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do przestygnięcia, aż nieco stężeją.
Wydrelowane wiśnie kroimy w ćwiartki i razem z sokiem z limonki dodajemy do galaretki i dokladnie mieszamy.
Kiedy galaretka zacznie mozno tężęć wykładamy ją na herbatniki i znów przykrywanyt kolejną warstwą herbatników.
Ciasto znów wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, można też dodać usztywniacza do śmietany.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozmarowujemy na nim ubitą śmietanę, a na wierzchu układamy dekorację z cistek PASJA WIŚNIOWA -Dr Gerarda.
Ciasto tak przyżądzoene wstawiamy na 3 -4 godziny do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz