środa, 24 lipca 2019

Smaczne wspomnienie.


Smaczne wspomnienie.

Pamiętam ze swojego dzieciństwa lody serwowane w kawiarniach. Zawsze podawane  w szklanych pucharkach, koniecznie z bitą śmietaną, owocami, kawałkami ciasteczek, posypane startą czekoladą. Jakie to było wtedy cudowne  wydarzenie, siedzieć tak przy kawiarnianym stoliku i czekać na upragnione lody. Kiedy nie mogliśmy iść do kawiarni, babcia robiła lody domowym sposobem. Może nie były tak ładnie udekorowane, ale smakowały pysznie. Zapragnęłam przeżyć to ponownie. Przeglądając stare babcine przepisy znalazłam przepis na deser lodowy. Oczywiście już eksperymentowałam z produktami dostępnymi obecnie na rynku. Lody nadal smakowały wyjątkowo. Był to ten cudowny smak dzieciństwa. Deser lodowy różnił się smakiem, aromatem od tych kupowanych obecnie w sklepach. Warto więc poświęcić trochę czasu na przygotowanie lodów domowym sposobem. Jestem po prostu zachwycona starym, babcinym przepisem. Chętnie się nim z wami podzielę.

Składniki:

1l mleka (najlepiej tłustego),

½ l śmietany kremówki,

5-6 żółtek,

niepełna szklanka cukru pudru,

cukier waniliowy,

ciasteczka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerarda.

(Jeśli chcemy lody kakaowe to oczywiście musimy dodać kakao, jeśli owocowe to 2 łyżki dobrej konfitury, jeśli bakaliowe to oczywiście dodajemy ulubione bakalie).

Wszystko zależy od nas co dodamy do środka przygotowując masę lodową.

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Utartą masę łączymy z mlekiem i śmietanką. (jeśli chcemy lody z konfiturą to teraz należy ją dodać do masy, to samo dotyczy kakao).

Całość ogrzewamy na bardzo małym ogniu  przez około 1 godziny, aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Kiedy masa przestygnie dodać  do niej bakalie i pokruszone ciasteczka wielozbożoweVit’am. Delikatnie wymieszać. Tak uzyskaną masę wyłożyć do pojemników do lodów. Po zamarznięciu podawać  udekorowane z wbitą rurką Rolls od Dr Gerarda z dodatkiem  sezonowych owoców. Smakują  cudownie, prezentują się świetnie. I mają jeszcze jedną zaletę, możecie zaimponować takim deserem rodzince i znajomym.
 Życzę udanych inspiracji  podczas lodowej przygody.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz