środa, 31 lipca 2019

Wycieczka do Gdańska

Następny dzień był ładny, po przebudzeniu  pięknie świeciło słońce. Z ogromną przyjemnością się wstawało. Zeszliśmy na dół na śniadanie. Po śniadaniu ustaliliśmy, że pojedziemy odwiedzić Trójmiasto - Gdańsk, Gdynia, Sopot. Udaliśmy się na miejsce autobusem PKS. Zaczęliśmy od spaceru po starówce. Podziwialiśmy piękną architekturę kamieniczek starego miasta Gdańska. Następnie udaliśmy się z Gdańska do Sopotu pociągiem SKM, który kursuje tylko między miastami Trójmiasta. W Gdyni obejrzeliśmy ogromny port morski, a następnie promenad ą spacerem udaliśmy się do Sopotu. Po drodze bardzo zgłodnieliśmy i zatrzymaliśmy się w jednej z przydrożnych restauracji na obiad w postaci rybki, która jest kolejnym stałym elementem pobytu nad morze. Po dotarciu do Sopotu spędziliśmy w nim około  godzin spacerując po sopockim molo a następnie pociągiem do Gdańska a z Gdańska autobusem PKS wróciliśmy do Stegny. Dzień był na pradę bardzo owocny i energiczny, dlatego byliśmy po prostu zmęczeni. Po powrocie zjedliśmy do kawy precle Pretzel Salt&Chilli oraz  japońskie ciasteczka Mochi (przepis ze strony dr Gerarda)

Składniki

  • 100 g glutenowej mąki ryżowej
  • 160 ml wody
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • Zielona herbata matcha
  • Wafelki Pryncypałki classic
  • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
  • Skrobia ziemniaczana

Sposób przygotowania

Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz