środa, 31 lipca 2019

Długo wyczekiwany urlop

Gdy wszystko było już spakowane w tym również nasze ulubione słodkości dr Gerarda wciągneliśmy buty, torby na ramię i ruszyliśmy na wakacje. Najpierw musielismy dotrzeć komunikacją miejską na dworzec PKS a nastepnie autobusem po dośc długiej i wyczerpującej drodze byliśmy na miejscu. Po wyjściu z autobusu udaliśmy się do naszego hotelu, który zarezerwowaliśmy już pół roku wcześniej. Pani recepcjonistka szybko nas zakwaterowala i po dotarciu do pokoju rozpakowaliśmy swoje torby i nareszcie mogliśmy zaparzyć sobie kawę i zasiąść przy ulunionych ciastkach dr Gerarda i cieście, które na szczęście ze sobą wzięłam a przepis na przygotowanie go znalazłam na stronie dr Gerarda:

Składniki:
Spód:
  • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
 Mus czekoladowy z „Malti keks”:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania


Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz