poniedziałek, 29 lipca 2019

Sporadyczni goście


Sporadyczni goście                       

 

Okres wakacji to pora do różnych spotkań, grillowań. Kiedy wróciliśmy z zakupów na podwórku czekali niespodziani goście, wymiana uścisków pocałunków? Kawa, herbata rurki Rolls Rolls, ciastka zbożowe witam od dr Gerarda. Pyszne ciasto http://drgerard.eu/przepisy

Ciasto

-1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

-pół szklanki mąki ziemniaczanej

-niepełna szklanka cukru

-5 jajek

-200 g masła

-odrobina soli

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 Warstwa jabłkowa

-około 2 kg jabłek

-2 łyżki cukru

-1 cukier wanilinowy

-1 łyżeczka cynamonu

 

Pianka

-5 białek

-odrobina soli

-niepełna szklanka cukru

-100 g wiórków kokosowych

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-szczypta proszku do pieczenia

 

 Dodatkowo

-czekoladki Pasja z kremem kokosowym od Dr Gerard

 

 

 

 

Sposób przygotowania: białka ubijam z odrobiną soli, dodaję porcjami cukier. Do ubitej piany dodaję żółtka, a następnie mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem (21/33 cm) i piekę w temperaturze 180 stopni 15 minut. Starte jabłka na tarce o grubych oczkach podsmażam z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Jeszcze gorące wykładam na gorące podpieczone ciasto, na jabłka układam czekoladki Pasja Dr Gerarda i piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier. Do ubitej piany wsypuję wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia i mieszam. Pianę wykładam na czekoladki i piekę jeszcze 15 minut w 160 stopniach. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne, a szarlotka z czekoladkami smakowała doskonale

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz