Imieniny z dr Gerardem
Tak się składa, że imieniny naszej cioci, Ani przypadają w
wakacje, więc nie morze zabraknąć na gościnnym stole słodyczy od dr Gerardahttp://drgerard.eu/przepisy.
Oto przepis na pyszne ciasto pod tym linkiem..
Składniki:
Na ciasto: półtorej szklanki (30 dag) mąki, 15 dag twarogu,
4 łyżki cukru, 6 łyżek
Dobrego oleju Wielkopolskiego, 5 łyżek mleka, cukier
waniliowy i małe opakowanie
Proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżka masła do
posmarowania blaszki.
Na makowe nadzienie: 25 dag maku, półtorej szklanki mleka,
pól szklanki cukru, 10
dag zmielonych migdałów, od dr Gerarda 3 łyżki mąki
ziemniaczanej, łyżka masła, jajko, otarta skórka
z 1 cytryny.
Na kruszonkę: 20 dag masła, półtorej szklanki mąki, 10 łyżek
cukru, łyżeczka cynamonu,
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowanie nadzienia:
Mak sparzyć wrzącą wodą na gęstym sicie, odstawić do
odcieknięcia, po czym zmielić
trzykrotnie w maszynce do mięsa
lub dwukrotnie przez drobne sitko makowe. Zagotować szklankę
mleka z masłem, zmielonym
makiem, cukrem i skórką cytrynową. Gotować 10 minut na
minimalnym ogniu. Lekko ostudzić,
Dodać wymieszaną z pozostałym mlekiem mąkę ziemniaczaną i
żółtko, jeszcze raz zagotować
Masę i ostudzić. Dodać migdały i ostrożnie wymieszać z ubitą
z białka sztywna pianą.
Przygotowanie kruszonki:
Wymieszać mąkę z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Zagnieść.
Rozdrobnić.
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać pokruszony twaróg, mleko, olej, cukier i cukier
waniliowy, sól, połowę
mąki i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto dodając
pozostałą mąkę. Elastyczne ciasto
rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce
(wielkości piekarnika). Na cieście
rozłożyć masę makową, posypać rozdrobnioną kruszonką. Piec
40 minut w temperaturze
200 st. C. Najlepszy firmy Dokor Gerard smacznego
o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz