sobota, 20 lipca 2019

Imieniny z dr dr Gerardem


Imieniny z dr Gerardem

 

Tak się składa, że imieniny naszej cioci, Ani przypadają w wakacje, więc nie morze zabraknąć na gościnnym stole słodyczy od dr Gerardahttp://drgerard.eu/przepisy. Oto przepis na pyszne ciasto pod tym linkiem..

Składniki:

Na ciasto: półtorej szklanki (30 dag) mąki, 15 dag twarogu, 4 łyżki cukru, 6 łyżek

Dobrego oleju Wielkopolskiego, 5 łyżek mleka, cukier waniliowy i małe opakowanie

Proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżka masła do posmarowania blaszki.

Na makowe nadzienie: 25 dag maku, półtorej szklanki mleka, pól szklanki cukru, 10

dag zmielonych migdałów, od dr Gerarda 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka masła, jajko, otarta skórka

z 1 cytryny.

Na kruszonkę: 20 dag masła, półtorej szklanki mąki, 10 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu,

szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowanie nadzienia:

Mak sparzyć wrzącą wodą na gęstym sicie, odstawić do odcieknięcia, po czym zmielić

trzykrotnie w maszynce do mięsa

lub dwukrotnie przez drobne sitko makowe. Zagotować szklankę mleka z masłem, zmielonym

makiem, cukrem i skórką cytrynową. Gotować 10 minut na minimalnym ogniu. Lekko ostudzić,

Dodać wymieszaną z pozostałym mlekiem mąkę ziemniaczaną i żółtko, jeszcze raz zagotować

Masę i ostudzić. Dodać migdały i ostrożnie wymieszać z ubitą z białka sztywna pianą.

Przygotowanie kruszonki:

Wymieszać mąkę z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Zagnieść. Rozdrobnić.

Przygotowanie ciasta:

Wymieszać pokruszony twaróg, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy, sól, połowę

mąki i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto dodając pozostałą mąkę. Elastyczne ciasto

rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce (wielkości piekarnika). Na cieście

rozłożyć masę makową, posypać rozdrobnioną kruszonką. Piec 40 minut w temperaturze

200 st. C. Najlepszy firmy Dokor Gerard smacznego

 

 

 

  o 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz