środa, 31 lipca 2019

Trudny wybór

Wakacje mijają a ja z mężem dopiero mamy zamiar wyruszyć na długo wyczekiwany urlop. Zaczęliśmy więc zastanawiać się w którą stronę Polski wyruszyć. Czy na północ, czy na południe. Po przejrzeniu ogromnej ilości ofert zdecydowaliśmy, że najpierw pojedziemy nad oilskie morze aby porządnie wygrzać się w słoneczku na piaszczystej plaży a następnie wyruszymy w góry, poprawić swoją kondycję fizyczną. Na wyjazd nad morze wybraliśmy Stegnę. Odkąd pamiętam lubilismy tę miejscowość. Dawniej jeździliśmy tam z órkami i bardzo miło to wspominamy.  Kiedy nadszedł dzień wyjazdu po uprzednim dwudniowym pakowaniu zostaała mi jeszcze torba podręczna z przekąskami na drogę. Jako pierwsze włożyłam rurki Eolls Rolls a następnie jeszcze kilka słodyczy dr Heararda oraz wodę. Do wyjazdu mieliśmy jeszcze godzinę, także usiedliśmy z mężem przy kawie i cieście, na które przepis znalazłam na stronie dr Gerarda, oto on:

Składniki:
SPÓD:
  • 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard
  • 60 g masła
  • łyżeczka ekstraktu cytrynowego
MASA SEROWA:
  • 700 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • łyżeczka cukru cytrynowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • garść malin (albo więcej)
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 fix do śmietany
  • 6 ciastek- Mafijne Lemon

LEMON CURD:
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
Sposób pzygotowania:


SPÓD WYKONANIE:
Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
MASA SEROWA WYKONANIE:
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany. Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej, dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!), aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
LEMON CURD WYKONANIE:
Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz