środa, 24 lipca 2019

LEKARSTWO

Sprawy urzędowe, to zwykle wielka nerwówka. Po takim dniu zawsze wracam do domu bardzo zmęczona. Poza tym nie mam humoru i jestem rozdrażniona. Wtedy lekarstwem na moje złe samopoczucie są CIASTKA WIELOZBOŻOWE VIT’AM DR GERARDA, a jeśli nie mam ich w barku, piekę SERNIK Z WIŚNIAMI. Składniki : Na spód : 160 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie, 50 g roztopionego masła Masa serowa : 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego, szklanka cukru pudru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 250 g czekolady deserowej roztopionej w kąpieli wodnej, 3 łyżeczki kakao rozpuszczone w 50 – 60 ml wrzątku, 150 ml schłodzonej kremówki 36%. Frużelina wiśniowa : 250 g wiśni świeżych lub mrożonych, 4 g żelatyny w proszku, 3 łyżki cukru, łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozprowadzona w 1 łyżce wody, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki wody. Czekoladowe rurki : 70 g gorzkiej czekolady. Wykonanie – Ciastka i masło zmiksować na masę. Formę wyłożyć papierem. Masą wylepić spód. Wstawić do lodówki. Twaróg, cukier, wanilię, kakao i lekko ciepłą czekoladę zmiksować trzepaczką na masę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej w dwóch turach i delikatnie wymieszać. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Schłodzić do całkowitego stężenia masy. Żelatynę w proszku zalać dwoma łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzać, aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę ze skrobią, wymieszać. Żelatynę dodać do gorących owoców, mieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, rozsmarować cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy zastygnie, zeskrobać ją z blaszki lub blatu. Schłodzony sernik udekorować czekoladowymi rurkami i frużeliną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz