czwartek, 18 lipca 2019

NA DROGĘ

Mój wyjazd do Warszawy od samego początku okazał się pełen niespodzianek. Już w pociągu poczułam się wyjątkowo, ponieważ mąż włożył mi na drogę PRECLE PRETZEL SALTCHILLI DR GERARDA, a na dodatek znalazła się w moim plecaku upieczona przez niego KOSTKA MALINOWA. Składniki : Na ciasto : 130 g mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g masła, 55 g siekanej gorzkiej czekolady, 60 g kakao, 2 jajka, 185 g drobnego cukru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, ½ szklanki kwaśnej śmietany 18 %, Mus malinowy : 650 g malin świeżych lub mrożonych, 3 łyżki cukru, galaretka malinowa, 470 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 200 g malin. Sos czekoladowy : 30 ml kremówki 36%, 30 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady, maliny do dekoracji. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło stopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Lekko przestudzić. Całe jajka i cukier ubić mikserem na puch. Dodać ekstrakt z wanilii, potem masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodać śmietanę, na zmianę z suchymi składnikami, wymieszać. Spód wysokiej formy wyłożyć papierem. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 C około 25 minut. Wyjąć i wystudzić. Składniki na sos lekko podgrzać do stopienia się czekolady, wymieszać. Przestudzić i przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego. Maliny gotować z cukrem, aż ten się rozpuści, przetrzeć przez sitko. Malinowe purre podgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać purre z malin. Delikatnie wymieszać. Dodać 200 g malin i wymieszać. Mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ozdobić sosem czekoladowym i malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz