wtorek, 16 lipca 2019

Festiwal smaku.


Festiwal smaku.

W minioną sobotę  w województwie Kujawsko- Pomorskim odbył się festiwal smaku. Przewarzały  dania, potrawy regionalne i wyśmienite ciasta. Była to świetna okazja do podpatrzenia  kilku przydatnych w kuchni pomysłów. Serwowano, np. sorbet ananasowy przygotowany według przepisu z przed II wojny światowej.

Oto  przepis na wspomniany sorbet:
Pół litra soku z puszki z ananasem łączymy z sokiem z 2 cytryn, wrzucamy 10-15 dag ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę. Zamrażamy w puszce często mieszając, aby owoce nie opadły na dno. Kiedy masa jest już  dość gęsta dodajemy pokruszone rurki waflowe lub pokruszone ciastka.  Ciastek z minionego okresu już nie ma, więc zostały zastąpione jednymi z najlepszych wyrobów obecnie dostępnych na rynku. Godnie przedwojenne ciasteczka zastąpiły ciastka wielozbożowe Vit’am  i rurki Rolls Rolls od Dr Gerarda.
Smak wspomnianego sorbetu był wprost powalający:) Poza tym  próbowałam pysznych  deserów przygotowanych na bazie ciastek od Dr Gerarda. Jednym z takich pyszności był śmietankowy deser z malinami na spodzie ze zmiksowanych  ciastek wielozbożowych Vit’am. Pani zdradziła nam, że zmiksowane ciastka zostały  połączonych  ze stopionym  masłem i dokładnie dociśnięte do dna jednorazowego  pojemniczka  przeznaczonego na ten deser.  Natomiast przepisu na fantastyczny krem już nie udało nam się zdobyć.  Zapewniam był to raj nie tylko dla łasuchów:) Smaków, kolorów i rodzajów przygotowanych deserów, była taka ilość, że nie sposób było spróbować wszystkiego. Tego typu festiwale pobudzają naszą wenę twórczą i kreatywność kulinarną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz