Festiwal smaku.
W minioną sobotę w
województwie Kujawsko- Pomorskim odbył się festiwal smaku. Przewarzały dania, potrawy regionalne i wyśmienite
ciasta. Była to świetna okazja do podpatrzenia
kilku przydatnych w kuchni pomysłów. Serwowano, np. sorbet ananasowy
przygotowany według przepisu z przed II wojny światowej.
Oto przepis na wspomniany sorbet:
Pół litra soku z puszki z ananasem łączymy z sokiem z 2 cytryn, wrzucamy 10-15 dag ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę. Zamrażamy w puszce często mieszając, aby owoce nie opadły na dno. Kiedy masa jest już dość gęsta dodajemy pokruszone rurki waflowe lub pokruszone ciastka. Ciastek z minionego okresu już nie ma, więc zostały zastąpione jednymi z najlepszych wyrobów obecnie dostępnych na rynku. Godnie przedwojenne ciasteczka zastąpiły ciastka wielozbożowe Vit’am i rurki Rolls Rolls od Dr Gerarda.
Smak wspomnianego sorbetu był wprost powalający:) Poza tym próbowałam pysznych deserów przygotowanych na bazie ciastek od Dr Gerarda. Jednym z takich pyszności był śmietankowy deser z malinami na spodzie ze zmiksowanych ciastek wielozbożowych Vit’am. Pani zdradziła nam, że zmiksowane ciastka zostały połączonych ze stopionym masłem i dokładnie dociśnięte do dna jednorazowego pojemniczka przeznaczonego na ten deser. Natomiast przepisu na fantastyczny krem już nie udało nam się zdobyć. Zapewniam był to raj nie tylko dla łasuchów:) Smaków, kolorów i rodzajów przygotowanych deserów, była taka ilość, że nie sposób było spróbować wszystkiego. Tego typu festiwale pobudzają naszą wenę twórczą i kreatywność kulinarną.
Oto przepis na wspomniany sorbet:
Pół litra soku z puszki z ananasem łączymy z sokiem z 2 cytryn, wrzucamy 10-15 dag ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę. Zamrażamy w puszce często mieszając, aby owoce nie opadły na dno. Kiedy masa jest już dość gęsta dodajemy pokruszone rurki waflowe lub pokruszone ciastka. Ciastek z minionego okresu już nie ma, więc zostały zastąpione jednymi z najlepszych wyrobów obecnie dostępnych na rynku. Godnie przedwojenne ciasteczka zastąpiły ciastka wielozbożowe Vit’am i rurki Rolls Rolls od Dr Gerarda.
Smak wspomnianego sorbetu był wprost powalający:) Poza tym próbowałam pysznych deserów przygotowanych na bazie ciastek od Dr Gerarda. Jednym z takich pyszności był śmietankowy deser z malinami na spodzie ze zmiksowanych ciastek wielozbożowych Vit’am. Pani zdradziła nam, że zmiksowane ciastka zostały połączonych ze stopionym masłem i dokładnie dociśnięte do dna jednorazowego pojemniczka przeznaczonego na ten deser. Natomiast przepisu na fantastyczny krem już nie udało nam się zdobyć. Zapewniam był to raj nie tylko dla łasuchów:) Smaków, kolorów i rodzajów przygotowanych deserów, była taka ilość, że nie sposób było spróbować wszystkiego. Tego typu festiwale pobudzają naszą wenę twórczą i kreatywność kulinarną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz