Woda i plaża
W tak piękne dni grzechem by było, aby nie korzystać z
ciepłej wody i nagrzanego piasku, opalać się w promieniach słonecznych,
chrupiąc sobie pyszne rurki Rolls Rolls od dr Gerarda. Deser lodowy z
ciasteczkami polecam na taką słonecznaą ałre. Wspaniałe ciacho też nie
zaszkodzi http://drgerard.eu/przepisy
Składniki:
•KRUCHE CIASTO
•30 dag mąki pszennej
•13 dag masła
•2 dag smalcu
•5 dag cukru pudru
•szczypta soli
•1 żółtko
•1 łyżka zimnej wody
•KREM CZEKOLADOWY
•250 ml śmietanki 36%
•3 dag cukru pudru
•5 dag gorzkiej czekolady od dr Gerarda
•1 łyżka serka kremowego (np. "Twój Smak")
•ŚWIEŻE OWOCE
•maliny
•borówka amerykańska
•lub jagody, jeżyny, drobne truskawki
Kruche ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą
soli. Zimne masło i smalec posiekać w drobną kosteczkę, dodać do mąki i całość
rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko, zimną wodę i
szybko zagnieść ciasto (na stolnicy lub w misce). Z ciasta uformować kulę,
rozpłaszcyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować foremki na tartaletki (dół foremki
o śr. 8 cm, góra - 10 cm, wysokość - 2,5 cm), wysmarować je masłem. Przygotować
też małe kawałki papieru do pieczenia (będą potrzebne podczas pieczenia
babeczek).
Ciasto wyjąć z
lodówki i podzielić na 6 równych części. Każdą cześć rozwałkować pomiędzy dwoma
arkuszami papieru do pieczenia na wielkość foremki. Wylepić nimi foremki, spód
podziurkować widelcem i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do
180 stopni C. Babeczki przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalną
fasolką (lub jeśli nie mamy to np. kawałkami jabłek, ryżem lub fasolą), aby
ciasto nie wstawało do góry. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po 15
minutach zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 - 10 minut, aż ciasto
lekko zrumieni się. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w foremkach, a
następnie delikatnie wyjąć z foremek.
Krem czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze schodzoną
śmietankę, serek kremowy i cukier puder ubić (najlepiej w metalowej misce
dobrze schłodzonej) na gęstą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do
połączenia się składników.
Przekładanie:
Owoce umyć i osuszyć.
Na wystudzone kruche babeczki wyłożyć krem czekoladowy,
wyrównać. Na wierzch poukładać umyte i osuszone owoce. Tartaletki wstawić do
lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz