środa, 24 lipca 2019

Woda i plarza


Woda i plaża

 

W tak piękne dni grzechem by było, aby nie korzystać z ciepłej wody i nagrzanego piasku, opalać się w promieniach słonecznych, chrupiąc sobie pyszne rurki Rolls Rolls od dr Gerarda. Deser lodowy z ciasteczkami polecam na taką słonecznaą ałre. Wspaniałe ciacho też nie zaszkodzi http://drgerard.eu/przepisy

 

Składniki:

 

•KRUCHE CIASTO

•30 dag mąki pszennej

•13 dag masła

•2 dag smalcu

•5 dag cukru pudru

•szczypta soli

•1 żółtko

•1 łyżka zimnej wody

 

 

•KREM CZEKOLADOWY

•250 ml śmietanki 36%

•3 dag cukru pudru

•5 dag gorzkiej czekolady od dr Gerarda

•1 łyżka serka kremowego (np. "Twój Smak")

 

 

•ŚWIEŻE OWOCE

•maliny

•borówka amerykańska

•lub jagody, jeżyny, drobne truskawki

 

 

Kruche ciasto:

 

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło i smalec posiekać w drobną kosteczkę, dodać do mąki i całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko, zimną wodę i szybko zagnieść ciasto (na stolnicy lub w misce). Z ciasta uformować kulę, rozpłaszcyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

 

W tym czasie przygotować foremki na tartaletki (dół foremki o śr. 8 cm, góra - 10 cm, wysokość - 2,5 cm), wysmarować je masłem. Przygotować też małe kawałki papieru do pieczenia (będą potrzebne podczas pieczenia babeczek).

 

 Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Każdą cześć rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość foremki. Wylepić nimi foremki, spód podziurkować widelcem i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

 

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Babeczki przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalną fasolką (lub jeśli nie mamy to np. kawałkami jabłek, ryżem lub fasolą), aby ciasto nie wstawało do góry. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po 15 minutach zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 - 10 minut, aż ciasto lekko zrumieni się. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w foremkach, a następnie delikatnie wyjąć z foremek. 

 

Krem czekoladowy:

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze schodzoną śmietankę, serek kremowy i cukier puder ubić (najlepiej w metalowej misce dobrze schłodzonej) na gęstą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. 

 

Przekładanie:

 

Owoce umyć i osuszyć.

 

Na wystudzone kruche babeczki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać. Na wierzch poukładać umyte i osuszone owoce. Tartaletki wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

 Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz