środa, 31 maja 2017

BABKI DO HERBATKI



Dla mojego męża do herbatki nie ma nic lepszego niż babki. Piekę je bardzo często i mam niemały kłopot, ponieważ Paweł za każdym razem życzy sobie inną. Powoli kończą mi się pomysły. W przyszłym tygodniu planuję upiec dla niego 
BABKĘ Z CYTRYNOWYM SYROPEM.
Składniki : 40 dag mąki pszennej, 3 dag świeżych drożdży, 70 ml ciepłego mleka, dwie łyżki plus 25 dag cukru, ½  łyżeczki soli, 4 jajka, 15 dag miękkiego masła, garść suszonej żurawiny, albo drobnych rodzynek, 500 ml wody, jedna duża cytryna, 6 łyżek likieru cytrynowego, tłuszcz i mąka do foremki.
Sposób wykonania – Drożdże wkruszyć do kubeczka. Rozetrzeć je z łyżką cukru i mlekiem. Wymieszać z odrobiną mąki ( zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z łyżką cukru i solą. Jajka roztrzepać widelcem w drugiej misce. Dodać je do mąki, dołożyć wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszać, a potem wyrobić 5 – 10 minut. Pod koniec wyrabiania dołożyć masło. Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste, odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Foremkę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Odrywać małe porcje, uformować kulki. Ułożyć je w przygotowanej formie – jedna na drugiej. Między porcje ciasta włożyć po kilka żurawin, albo rodzynek. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piec około 40 minut. W tym czasie sparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Z wody, reszty cukru, soku i skórki z cytryny ugotować syrop. Babkę wyjąć, ponakłuwać wykałaczką. Polewać gorącym syropem, aż całkowicie się go zużyje. Potem należy polać ciasto likierem.
Myślę, że babka na pewno mu zasmakuje. Tym razem oprócz mojego wypieku zaproponuję mu coś jeszcze. PRYNCYTORCIK DR GERARDA będzie dla niego miłą niespodzianką. Poleciła mi go mama. Prawdopodobnie jest wyjątkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz