Dzień Dziecka dopiero jutro, ale ja już dzisiaj przygotowałam pysznie wyglądające smakołyki. Jednym z deserów są lody jogurtowe na patyku z dodatkiem ciastek Mafijnych Choco, (na które przepis znalazłam w Deserotece), a drugim babeczki motylki, do których przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda takie jak: precelki w polewie kakaowej i kruche ciasteczka maltikeks w czekoladzie mlecznej. Wypróbujesz? Oto składniki:
Babeczki
-170 g mąki
-130 g cukru
-150 ml mleka
-50 g oleju
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
-kruche ciasteczka maltikeks od Dr Gerard
-kruche precelki w polewie kakaowej od Dr Gerard
-300 ml śmietanki 30%
-1 łyżka cukru pudru
-żółty (albo ulubiony kolor dzieci) barwnik spożywczy
Sposób przygotowania: babeczki: mleko podgrzewam w rondelku, dodaję cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią i mieszam, aż się rozpuszczą. Mleko zdejmuję z palnika i dodaję olej. Miksuję płynne składniki na średnich obrotach, dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Jednolitą masę przelewam do formy na muffiny wyłożonej papilotami (tak aby masa sięgała 2/3 wysokości ). Babeczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Schłodzoną śmietankę ubijam z łyżką cukru pudru. Gdy będzie dość gęsta dodaję barwnik spożywczy (ja dodałam żółty, ponieważ jest to ulubiony kolor moich dzieci). Tak przygotowaną kolorową śmietankę przekładam na babeczki, a następnie układam precelki tak aby utworzyły skrzydełka motylka, a ciasteczka maltikeks układam między precelkami, tak aby powstał tułów i głowa. Gotowe babeczki przechowuję w lodówce. Mam nadzieję, że dzieci będą zachwycone nie tylko wyglądem jak również smakiem przygotowanych słodkości, ponieważ do ich przygotowania wykorzystałam ulubione słodycze moich pociech.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz