wtorek, 30 maja 2017

Ciasto z truskawkami.

   Na rynku pojawiły się pyszne, polskie truskawki. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję  przepis na szybkie ciasto z truskawkami. To ciasto miałem okazję jeść na spotkaniu u koleżaki i tak mi posmakowało, że poprosiłem o przepis.
 Jest to w sumie przepis uniwersalny, bo zamiast truskawek można użyć innych owoców: jagód, borówek czy malin.
Jego sekretem jest spód zrobiony z herbatników pełnoziarnistych Witam ciastka na dzień dobry -Dr Gerarda.
. Dzięki temu przygotowanie ciasta  jest łatwe i szybkie, a to ważne, szczególnie latem, gdy robienie wypieków znacznie podnosi temperaturę powietrza w kuchni.
 Wtedy ślęczenie przy piekarniku staje się męczarnią. Ciasto z herbatników się krótko podpieka, więc to minimalizuje problem gorąca.
Spód podczas krojenia się nieco kruszy,  ale to nie wpływa w żaden sposób na smak.
   Potrzebne skladniki;
         Na spód;
    340 g herbatników Witam jablko rodzynki-Dr Gerarda
    150 g masła + łyżka do wysmarowania formy
    skórka otarta z połowy cytryny
    Na wierzch:
    1/2 kg truskawek
    250 g serka mascarpone
    250 ml słodkiej śmietanki 30% dobrze schłodzonej
    ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
    Sposób przytotowania spodu;
    Zaczynamy od przygotowania spodu z herbatników.
    Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym.
Mieszamy jedno z drugim dodając jeszcze skórkę z cytryny.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
    Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 – 35 min żeby spód się ładnie przypiekł ale nie przypalił.
  Spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

W czasie gdy spód stygnie przygotowujemy masę;
    Ucieramy w dużej misce serek z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą masę, a śmietankę ubijamy.
Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki, by trochę ostygła.
   Umyte trudkawki kroimy na ćwiartki. 
    Na ostudzony spód wykładamy krem, a na nim układamy truskawki.
   życzę smacznego.
  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz