Na rynku pojawiły się pyszne, polskie truskawki. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję przepis na szybkie ciasto z truskawkami. To ciasto miałem okazję jeść na spotkaniu u koleżaki i tak mi posmakowało, że poprosiłem o przepis.
Jest to w sumie przepis uniwersalny, bo zamiast truskawek można użyć innych owoców: jagód, borówek czy malin.
Jego sekretem jest spód zrobiony z herbatników pełnoziarnistych Witam ciastka na dzień dobry -Dr Gerarda.
. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest łatwe i szybkie, a to ważne, szczególnie latem, gdy robienie wypieków znacznie podnosi temperaturę powietrza w kuchni.
Wtedy ślęczenie przy piekarniku staje się męczarnią. Ciasto z herbatników się krótko podpieka, więc to minimalizuje problem gorąca.
Spód podczas krojenia się nieco kruszy, ale to nie wpływa w żaden sposób na smak.
Potrzebne skladniki;
Na spód;
340 g herbatników Witam jablko rodzynki-Dr Gerarda
150 g masła + łyżka do wysmarowania formy
skórka otarta z połowy cytryny
Na wierzch:
1/2 kg truskawek
250 g serka mascarpone
250 ml słodkiej śmietanki 30% dobrze schłodzonej
ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Sposób przytotowania spodu;
Zaczynamy od przygotowania spodu z herbatników.
Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym.
Mieszamy jedno z drugim dodając jeszcze skórkę z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 – 35 min żeby spód się ładnie przypiekł ale nie przypalił.
Spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
W czasie gdy spód stygnie przygotowujemy masę;
Ucieramy w dużej misce serek z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą masę, a śmietankę ubijamy.
Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki, by trochę ostygła.
Umyte trudkawki kroimy na ćwiartki.
Na ostudzony spód wykładamy krem, a na nim układamy truskawki.
życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz