środa, 17 maja 2017

Dla wielbicieli pyszności

Niedawno moja mama upiekła ciasto (do którego przygotowania wykorzystała słodycze Dr Gerarda, które bardzo nam smakują) biszkoptowe z kremem jogurtowym, galaretką, ciastkami, bita śmietaną i białą czekoladą. Bardzo pyszne, w ciekawej, niepowtarzalnej wersji. Spróbujecie? Oto składniki:

Biszkopt
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-3 budynie waniliowe
-1 łyżka mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
-250 g śmietanki 30 %
-1200 g jogurtu o smaku owoców leśnych
-80 g cukru pudru
-1 śmietana w proszku
-30 g żelatyny
-pół szklanki wody


Galaretka owocowa
-4 galaretki o smaku owoców leśnych
-1 l wody
-1 szklanka borówek (mrożonych)


Bita śmietana
-500 ml śmietanki 30 %
-50 g cukru pudru
-1 śmietana w proszku
-2 łyżeczki kakao
-10 g żelatyny
-1/3 szklanki wody 


Dodatkowo
-50 g białej czekolady
-ciastka Pierniczki owocowe od Dr Gerard albo ulubione ciastka


Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodaję po żółtku i ubijam. Na koniec dodaję przesiany budyń z mąką, proszkiem i mieszam łyżką. Wlewam do blaszki (30/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Krem: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Śmietankę ubijam z pudrem, a później ze śmietaną w proszku. Dodaję porcjami jogurt owocowy i miksuję. Na końcu wlewam żelatynę i miksuję. Wykładam na biszkopt i układam Pierniczki owocowe Dr Gerarda. Galaretka owocowa: galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie (wg instrukcji). Dodaję borówki i odstawiam do lekkiego stężenia. Wylewam na Pierniczki i schładzam. Bita śmietana: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem, kakao i śmietaną w proszku. Na końcu wlewam żelatynę, krótko miksuję i wykładam na galaretkę. Białą czekoladę kroję na drobniutkie kawałeczki i posypuję wierzch ciasta. Ciasto przechowuję w lodówce. Idealne dla wielbicieli wszelkich pyszności i słodkości. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz