Składniki na kruche ciasto (5 blatów):
- 250 g masła, schłodzonego
- 250 g mąki pszennej
- 120 g obranych i zmielonych migdałów
- 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
- 120 g cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii
4 jajka zagotować, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko.
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść (najpierw posiekać nożem, potem szybko zagnieść; można wykorzystać malakser). Zagniecione ciasto przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wymiar blachy. Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 15 minut lub do lekko złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe kruche krążki ciasta.
Krem do przełożenia krążków:
- 4 białka
- 100 g cukru pudru
- 200 g przetartej przez sitko marmolady morelowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
4 białka i cukier puder umieścić w niedużej miseczce. Umieścić ją na garnuszku z parującą wodą (miska z białkami nie może dotykać wrzacej wody) i ubić do powstania sztywnej, gęstej piany. Dodać marmoladę i dalej ucierać aż do uzyskania pulchnego, sztywnego kremu.
Kremem przełożyć wszystkie krążki i złożyć je formując tort (wierzchu nie smarować kremem). Złożony tort polukrować. Zanim wyschnie można go ozdobić migdałami.
Przechowywać w lodówce.
Lukier morelowy:
- 200 g cukru pudru
- 120 g przetartej przez sitko marmolady morelowej
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki połączyć, rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać soku z cytryny/pomarańczy. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć.
Smacznego :-).
Polecam również Pryncytorcik dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz