Moja przyjaciółka Basia uwielbia słodycze. Szczególnie
smakują jej ciasta z makiem. W minionym tygodniu wymyśliłam dla niej nowy
przysmak. Bardzo spodobał jej się mój pomysł, zaproponowałam jej połączenie
maku z wiśniami.
GWIAZDA Z MAKIEM PIECZONA NA DROŻDŻACH.
Składniki
Ciasto : 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do
pieczenia Kasia ( 150 g ), ½ szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży,
szczypta soli.
Dodatkowo : 400 g gotowej masy makowej, jedno jajko, jedno
białko, cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.
Sposób wykonania – W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po
łyżeczce cukru i mąki, i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.
Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włożyć resztę
mąki i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę
mleka. Wymieszać mikserem. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i
elastyczne. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić, by
podrosło. Białko ubić na sztywną pianę. Odłożyć jedną łyżkę piany, resztę
wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i
rozwałkować na pergaminie na 2 identyczne koła. Na 1 placek wyłożyć masę
makową. Brzegi placka posmarować pozostałym białkiem. Przykryć drugim plackiem
i docisnąć na brzegach. Pośrodku położyć malutką miseczkę, by wyznaczała
środek. Zrobić na cieście 16 promienistych nacięć. Łapać jednocześnie 2 kawałki
ciasta i, wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz, sklejać w ramiona gwiazdy.
Jeśli kawałki ciasta nie chcą się skleić, posmarować je białkiem. Ciasto
przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować
roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec około 30
minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować kandyzowanymi
wisienkami. Przygotowanie około 90 minut.
Gwiazda z makiem była niewątpliwie wyjątkowa, ale Basia jak
zwykle nie mogła powstrzymać się od niezastąpionych faworytów. KRUCHE
HERBATNIKI DR GERARDA musiały mieć swoje 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz