wtorek, 30 maja 2017

TORT BEZOWY PAVLOVA Z GRANATAMI

Składniki na 2 blaty bezowe:
  • 6 białek (z dużych jajek)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. 
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być duży). Wykładać na oba narysowane koła, jedna duża beza obok drugiej, w taki sposób, by się dotykały.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Krem różany:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka wody różanej* (lub więcej, do smaku)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.
Ponadto:
  • 1,5 - 2 granaty
Wykonanie
Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu różanego, przykryć ziarenkami granatu. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i wysypać pozostałe ziarenka granatu . Schłodzić w lodówce i podawać.
* Można zrobić krem waniliowy zastępując wodę różaną - pastą z wanilii lub ziarenkami z wanilii.
Smacznego :-).

Polecam również Pryncytorcik dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz