Różne
rodzaje kremów.
Przed nami okres
spotkań podczas których będziemy mogli delektować się nie tylko
słodkościami ale również towarzystwem naszych przyjaciół. Mnie
w czerwcu i w lipcu czeka kilka imprez rodzinnych dlatego wcześniej
postanowiłam poszukać rozmaitych przepisów na kremy do ciastek,
biszkoptów. Jednym z nich będzie krem waniliowy najbardziej
popularny ale i smakowity. My uwielbiamy moczyć w nim nasze
herbatniki oraz zwierzaki maślane dr Gerarda.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
2 łyżki likieru
Cointreau
1 łyżka wanilii
3 duże jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
½ pszennej mąki
2 szklanki gorącego
mleka
1 łyżka masła
Do dużej miski
wkładamy wanilię, jajka oraz likier. wymieszać mikserem aż do
powstania puszystej masy. Mąkę najlepiej przesiać i delikatnie
wymieszać. Ubijając wlać mleko i wkładamy masę do garnka z
grubym dnem i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby nie
dopuścić do przypalenia. Krem powoli będzie robił się bardzo
gęsty. Przekładamy krem do miski z masłem i mieszamy i chowamy do
lodówki.
Krem
maślany.
Drugim
kremem będzie to krem maślany Do niego potrzebujemy:
1
kostka masła,
1 ¼
szklanki grubego cukru,
2
żółtka
likier
oczywiście do smaku,
Masło
ucieramy w misce najlepiej pałką aż będzie gładkie i puszyste
następnie dodajemy powoli cukier i mieszamy pałką lub mikserem na
małych obrotach. Następnie po kolei dodajemy żółtka aż
powstanie jednolita masa. Do smaku wlewamy likier, pozostaje nam
napełnić nim babeczki lub nasze ulubione ciastka kruche dr
Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz