środa, 24 maja 2017

Różne rodzaje kremów.

Różne rodzaje kremów.

Przed nami okres spotkań podczas których będziemy mogli delektować się nie tylko słodkościami ale również towarzystwem naszych przyjaciół. Mnie w czerwcu i w lipcu czeka kilka imprez rodzinnych dlatego wcześniej postanowiłam poszukać rozmaitych przepisów na kremy do ciastek, biszkoptów. Jednym z nich będzie krem waniliowy najbardziej popularny ale i smakowity. My uwielbiamy moczyć w nim nasze herbatniki oraz zwierzaki maślane dr Gerarda. Do jego przygotowania potrzebujemy:
2 łyżki likieru Cointreau
1 łyżka wanilii
3 duże jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
½ pszennej mąki
2 szklanki gorącego mleka
1 łyżka masła
Do dużej miski wkładamy wanilię, jajka oraz likier. wymieszać mikserem aż do powstania puszystej masy. Mąkę najlepiej przesiać i delikatnie wymieszać. Ubijając wlać mleko i wkładamy masę do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Krem powoli będzie robił się bardzo gęsty. Przekładamy krem do miski z masłem i mieszamy i chowamy do lodówki.

Krem maślany.
Drugim kremem będzie to krem maślany Do niego potrzebujemy:
1 kostka masła,
1 ¼ szklanki grubego cukru,
2 żółtka
likier oczywiście do smaku,
Masło ucieramy w misce najlepiej pałką aż będzie gładkie i puszyste następnie dodajemy powoli cukier i mieszamy pałką lub mikserem na małych obrotach. Następnie po kolei dodajemy żółtka aż powstanie jednolita masa. Do smaku wlewamy likier, pozostaje nam napełnić nim babeczki lub nasze ulubione ciastka kruche dr Gerarda.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz