3 bit bez oieczenia
Składniki
1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
ok. 510 g herbatników dr. Gerard (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
400-500 ml słodkiej śmietany 36%
1 opakowania śmietan-fix
ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej
Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
- 2. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, z cukrem z prawdziwą wanilią i margaryną. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem w proszku i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok. 1 min do momentu aż zgęstnieje.Gorący budyń wylewamy na masę z herbatników i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Ciasto w tej formie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- 3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz