poniedziałek, 29 maja 2017

Parę słów o pieczeniu tortów



Marta mimo młodego wieku, tak jak każdy wytrawny cukiernik ma swoje tajemnice i sekretne sposoby pieczenia tortów. Część wiedzy otrzymała od mamy a część z własnego doświadczenia i oczywiście z przeróżnych porad kulinarnych w Internecie. Według Marty dobry tort cechuje się delikatnym, puszystym i odpowiednio nasączonym biszkoptem. Tak, tort nie powinien być suchy i twardy. Masę na biszkopt trzeba dobrze utrzeć i piec w odpowiedniej temperaturze pilnując aby nie przepiec. Dziewczyna ma też zasadę, że torty owocowe piecze się z użyciem owoców sezonowych dostępnych na działce. Teraz, gdy rozpoczyna się sezon na truskawki Marta robi torty z truskawkami. W ubiegłą sobotę dziewczyna po raz pierwszy w tym sezonie upiekła tort z truskawkami. Pomysł na wypiek Marta zaczerpnęła z Deseroteki Dr Gerarda. Jej wiedza, umiejętności i doświadczenie połączone z dobrym przepisem przyczyniły się do powstania pysznego ciasta. Goście i domownicy byli zachwyceni wspaniałym, przepysznym tortem. Dzisiaj pozostało po nim tylko miłe wspomnienie ale niestrudzona Marta zapowiedziała na przyszłą sobotą nowe ciasto. Tymczasem w oczekiwaniu na domowe wypieki małej gosposi, domownicy sięgają po inne słodycze. Na szczęście jest Dr Gerard z całą paletą wykwintnych wyrobów cukierniczych. Czekoladki Pasja, Pryncytorcik, Mafijne Choco to tylko niektóre z przysmaków tej marki. Rodzina Marty uwielbia te słodycze, polecając je swoim znajomym dalszym i bliższym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz