Witam.
Zostałam zaproszona do szkoły na szkolenie z ciastkarstwa. Zgodziłam się.
Szkolenie miało trwać kilka godzin. Czemu nie, zawsze można dowiedzieć się coś
nowego. Ostatnio przeglądałam deserotekę i zobaczyłam ciekawy przepis. Postanowiłam
wracając ze szkolenia wstąpić do sklepu i kupić kilka potrzebnych mi produktów,
nie zapominając oczywiście o pysznych kruchych ciastkach ,,Dr Gerard”. miałam
zamiar kupić Mafijne Choco. Na szkoleniu nauczyłam się kilku tanich i szybkich
ciast . Oto jedno z nich. Potrzebowałam na nie: 75 kg pszennej mąki,3 jajka,1,5
szklanki cukru,1,5 szklanki miodu, pól kostki masła, szklanka zmielonych
migdałów,2 łyżki przyprawy do piernika,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli, paczka cukru waniliowego. Do dekoracji: pół szklanki migdałów,
masło do wysmarowania formy. Migdały do dekoracji zalewamy wrzątkiem, odstawiamy
na kilka minut, po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę. Masło rozpuszczamy w
rondelku, dodajemy cukier, miód, cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia,
odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do
pieczenia, jajka, zmielone migdały, sól, przyprawę do piernika, przestudzone
masło z pozostałymi składnikami, mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto
przekładamy do wysmarowanej masłem blachy, wyrównujemy jego powierzchnię i
układamy na wierzchu migdały. Pieczemy
około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po szkoleniu wstąpiłam do
sklepu i kupiłam zamiast Mafijnych Choco Zwierzaki Maślane ,,Dr Gerard”.
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz