czwartek, 18 maja 2017

Szkoła pieczenia

Witam. Zostałam zaproszona do szkoły na szkolenie z ciastkarstwa. Zgodziłam się. Szkolenie miało trwać kilka godzin. Czemu nie, zawsze można dowiedzieć się coś nowego. Ostatnio przeglądałam  deserotekę  i zobaczyłam ciekawy przepis. Postanowiłam wracając ze szkolenia wstąpić do sklepu i kupić kilka potrzebnych mi produktów, nie zapominając oczywiście o pysznych kruchych ciastkach ,,Dr Gerard”. miałam zamiar kupić Mafijne Choco. Na szkoleniu nauczyłam się kilku tanich i szybkich ciast . Oto jedno z nich. Potrzebowałam na nie: 75 kg pszennej mąki,3 jajka,1,5 szklanki cukru,1,5 szklanki miodu, pól kostki masła, szklanka zmielonych migdałów,2 łyżki przyprawy do piernika,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, paczka cukru waniliowego. Do dekoracji: pół szklanki migdałów, masło do wysmarowania formy. Migdały do dekoracji zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, miód, cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka, zmielone migdały, sól, przyprawę do piernika, przestudzone masło z pozostałymi składnikami, mieszamy dokładnie  i odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem blachy, wyrównujemy jego powierzchnię i układamy na wierzchu  migdały. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po szkoleniu wstąpiłam do sklepu i kupiłam zamiast Mafijnych Choco Zwierzaki Maślane ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz