środa, 24 maja 2017

Herbatnikowe tiramisu




   Z ogromnej i nagłej ochoty na coś słodkiego-czekoladowego z kremem i herbatnikami i startą czekoladą powstał taki oto wspaniały deser.
Najlepszy jest na drugi dzień, łatwiej się kroi bo herbatniki miękną, u mnie oczywiście krojone były po dwóch godzinach, gdyż ja sama nie wytrzymałam, ślinotoku dostawałam tak lubię słodycze.
Użyłam  najlepszych kruchych herbatników Dr Gerarda.

Składniki
-3 paczki herbatników
-200 g masła o temp. pokojowej
-150 g serka Twój Smak
-1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
-120 g cukru pudru
-7 szt. zmielonych ciastek wit AM Dr Gerarda
-50 g zmielonych orzechów
-szczypta soli
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka kawy instant
-1/3 szklanki wrzątku
-1 tabliczka czekolady mlecznej

Zalewamy wrzątkiem kakao i kawę i odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło z cukrem na puszysto, dodajemy stopniowo serek i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy ekstrakt migdałowy, zmielone orzechy, ciastka wit AM i delikatnie mieszamy łyżką. Układamy warstwę herbatników w naczyniu, nasaczamy je miksturą kakaowo-kawową. Na herbatniki układamy warstwę kremu. Na to znów nasączone herbatniki i tak do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy ciasto w lodówce i kroimy ostrym nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz