piątek, 26 maja 2017

„Efektowna dekoracja i sukces jak murowany!”


Przemysł cukierniczy, jak do tej pory, nie określił i nie wytyczył granic w zdobieniu wyrobów cukierniczych. Mój młodszy brat od wielu lat pracuje w cukierni, więc doskonale zna tę tematykę. Podczas częstych i zaciekłych rozmów  z bratem na temat postępu technologicznego, dotyczącego przede wszystkim sztuki dekoratorskiej, stwierdza, że z roku na rok wchodzą coraz śmielsze zmiany oraz, że zmiana goni zmianę.

Każdy producent Słodkich wyrobów ma swój własny, niepowtarzalny i wypracowany przez lata styl w dekorowaniu, jak na przykład  Dr Gerard. Każdy jego produkt jest starannie wykończony, jednym słowem doskonale dopracowany. Przy tym po wyjęciu z opakowaniu czuć świeżością, ale i po spróbowaniu pierwszego kęsa jest gwarancja, że sięgnie się po drugi i trzeci, i kolejny... Idealnym przykładem jest tutaj PRYNCYTORCIK: „okrągły Pryncytorcik w idealny sposób łączy w sobie kruchość  Wafelka, Słodycz nadzienia i wyrazisty smak czekoladowej polewy.” Próbowałem, przepyszny, gorąco polecam!

Wracając do cukierni, w której pracuje mój młodszy brat, to właśnie jesteśmy na ostatniej prostej sezonu Komunijnego i muszę przyznać, że w trakcie tego sezonu jest jeszcze większe zapotrzebowanie na torty, książki, kielichy i jeszcze wiele innych Słodkich wyrobów, niż przewidywaliśmy wnioskując na podstawie zeszłych lat. Dekorowanie tak dużej ilości jest co najmniej pracochłonne, zaś możliwości materiałowe i wyobraźnia dekorującego są przeogromne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz