niedziela, 28 maja 2017

Dzień Matki.

Dzień Matki.

Na tak wyjątkowe rodzinne spotkanie koniecznie chciałam przygotować coś bajecznie smacznego. Swoje poszukiwania rozpoczęłam od strony deseroteki Dr Gerarda. Długo nie musiałam szukać. Choć wybór był trudny, to właściwie każdy z przepisów spełniał moje oczekiwania. Zdecydowałam się na mus czekoladowy z kokosową niespodzianką. Brzmi sensownie i zachęcająco. Myślę, że do tego kawa po irlandzku będzie świetnie pasować. Z informacji uzyskanych od ojca wiem, że mama przygotowała sernik na zimno z tęczowych galaretek z biszkoptami i truskawkami na wierzchu. Ten przepis znajduje się również na stronie deseroteki Dr Gerarda. Sama wielokrotnie z niego korzystałam. Nadszedł czas na kupno potrzebnych produktów. Podczas robienia zakupów, jak to często bywa, przyglądałam się innym wyłożonym słodyczom. Zachęcona fajnym opisem czekoladek Pasja dałam się skusić i kupiłam dwa różne opakowania tych jedynych w swoim rodzaju ciasteczek z firmy Dr Gerard. Na pewno się nie zmarnują hihihi… Biorąc pod uwagę wskazówki zawarte w przepisie najwyższy czas zacząć robić nasz super deser. Oto przepis na ten wyjątkowy słodki smakołyk.

Mus czekoladowy z kokosową niespodzianką.

Składniki:
Pryncypałki kokosowe
100 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
40 ml mleka
280 ml śmietanki 34%
1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody)

Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, ubijamy lekko śmietankę i delikatnie ją podgrzewamy (uważaj, aby jej nie zagotować). Następnie w misce łączymy mleko, śmietankę i czekolady, dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone Pryncypałki kokosowe i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym musem. Studzimy w lodówce minimum przez 2 godziny. Serwujemy z  kawałkiem  wafelka na wierzchu.
Smacznego.     







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz