Dla mojego malucha najlepszym smakołykiem są ZWIIERZAKI
MAŚLANE DR GERARDA. W sobotę znowu będą gościć na naszym stole, ponieważ
Krzysiu ma imieniny. Żadna jego impreza nie może odbyć się bez tych ciastek. Z
kolei dla mnie nie ma takiej rodzinnej uroczystości, na której nie znalazłby
się mój
TORCIK NAPOLEONKOWY.
Składniki : 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 1
duży słoik kwaśnego dżemu, np. z czarnej porzeczki, 3 szklanki mleka, 3,2%, 25
dag masła, 4 łyżki drobnego cukru, jedna łyżka cukru waniliowego, dwie łyżki
mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, jedno jajko, 4 żółtka, cukier puder
do dekoracji, aromat waniliowy.
Sposób wykonania : Przygotować budyń : W rondelku zagotować
dwie szklanki mleka z cukrem drobnym i cukrem waniliowym oraz kilkoma kroplami
aromatu. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką i
skrobią. Tak powstałą masę stopniowo wlewać do gotującego się mleka,
nieustannie mieszając, żeby nie przywarła do dna. Mieszać do zgęstnienia.
Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto, porcjami dodawać wystudzony budyń,
odstawić. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, przyciąć do formy. Piec w
dwóch tortownicach, wyłożonych papierem przez około 13 minut w temperaturze 190
C. Jedno z upieczonych ciast potraktować jako spód – posmarować dżemem
porzeczkowym, następnie przykryć kremem budyniowym i drugim upieczonym ciastem,
delikatnie docisnąć, oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotowanie około 30 minut plus chłodzenie.
Super rada – Ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika
trzeba ponakłuwać widelcem, by zbytnio nie urosło. Można posmarować je jajkiem
rozkłóconym z jedną łyżką mleka. Pięknie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz