Czekoladowy
krem z karmelem.
Czekoladowy krem z
karmelem to bardzo dobry dodatek do rozmaitych słodyczy. Jednak ten
krem nie nadaje się raczej dla dzieci ponieważ zawiera alkohol.
Super do moczenia w nim ciastek na przykład kruchych herbatników
dr Gerarda. Także podaję
ten świetny
przepis:
potrzebujemy
½ szklankę cukru,
¼
szklankę
zimnej wody,
1/3 szklanki zimnej wody,
½ szklanki cukru,
4 duże jajka,
2 żółtka,
1
łyżeczka likieru Tia Maria
ten likier nie należy do
najtańszych ale warty zakupu ma niesamowity posmak Jamajskiej kawy
oraz nutą czekolady oraz
karmelu,
60
gram czekolady rozpuszczonej mlecznej,
2
szklanki gorącego mleka,
Nagrzać
piekarnik do 180 stopni. Do
małego garnka włożyć
pół szklanki cukru i
wlać ¼ szklanki wody. Ogrzewać
na małym ogniu aż się
skarmelizuje, powstanie
karmel. Należy
na początku przemieszać to
przyspieszy rozpuszczenie
cukru. Kiedy
cukier zacznie się karmelizować należy szybko1/3
szklanki zimnej wody i
gotować jeszcze przez pół minuty. Natychmiast
wlewamy do foremek z kremem tak
aby przykryły
dno, wstawiamy do formy
i odstawiamy.
Aby
zrobić
krem należy resztę cukru włożyć,
wszystkie jajka i likier
Tia Maria do miski. Ubijamy
dokładnie wszystkie składniki się ze sobą połoczą. Do
miski z rozpuszczoną czekoladą dodajemy ubite
skŁ,adniki oraz ubite mleko. Wszystkie
masy połączyć delikatnie ze sobą i wlewamy do foremek. Foremki
wstawiamy do brytfanki z zimną wodą i tak zapiekamy przez
czterdzieści minut. Następnie
po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Jeżeli
nie robimy karmelu albo zjedliśmy
go z herbatnikami lub nasze dzieci ze zwierzakami maślanymi dr
Gerarda bo to im wolno to na wierzch możemy polać bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz