wtorek, 23 maja 2017

Czekoladowy krem z karmelem.

Czekoladowy krem z karmelem.

Czekoladowy krem z karmelem to bardzo dobry dodatek do rozmaitych słodyczy. Jednak ten krem nie nadaje się raczej dla dzieci ponieważ zawiera alkohol. Super do moczenia w nim ciastek na przykład kruchych herbatników dr Gerarda. Także podaję ten świetny przepis:
potrzebujemy ½ szklankę cukru,
¼ szklankę zimnej wody,
1/3 szklanki zimnej wody,
½ szklanki cukru,
4 duże jajka,
2 żółtka,
1 łyżeczka likieru Tia Maria ten likier nie należy do najtańszych ale warty zakupu ma niesamowity posmak Jamajskiej kawy oraz nutą czekolady oraz karmelu,
60 gram czekolady rozpuszczonej mlecznej,
2 szklanki gorącego mleka,
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do małego garnka włożyć pół szklanki cukru i wlać ¼ szklanki wody. Ogrzewać na małym ogniu aż się skarmelizuje, powstanie karmel. Należy na początku przemieszać to przyspieszy rozpuszczenie cukru. Kiedy cukier zacznie się karmelizować należy szybko1/3 szklanki zimnej wody i gotować jeszcze przez pół minuty. Natychmiast wlewamy do foremek z kremem tak aby przykryły dno, wstawiamy do formy i odstawiamy.
Aby zrobić krem należy resztę cukru włożyć, wszystkie jajka i likier Tia Maria do miski. Ubijamy dokładnie wszystkie składniki się ze sobą połoczą. Do miski z rozpuszczoną czekoladą dodajemy ubite skŁ,adniki oraz ubite mleko. Wszystkie masy połączyć delikatnie ze sobą i wlewamy do foremek. Foremki wstawiamy do brytfanki z zimną wodą i tak zapiekamy przez czterdzieści minut. Następnie po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Jeżeli nie robimy karmelu albo zjedliśmy go z herbatnikami lub nasze dzieci ze zwierzakami maślanymi dr Gerarda bo to im wolno to na wierzch możemy polać bitą śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz