wtorek, 30 maja 2017

„Ulubione masy do ciast, które z przyjemnością wspominamy”


Czasy szkoły podstawowej, były to czasy wspaniałe pod każdym względem. Mama uwielbiała wręcz piec ciasta i wszelkiego rodzaju Ciastka na niedzielę, na które przepisy zdobywała od znajomych, a czasami z gazet. Zazwyczaj w przygotowanie tortu na urodziny wkładała całe swoje serce, a szczególnie zrobienie masy do tegoż tortu, by wyglądał przebojowo.

My, jako dzieci, zawsze chcieliśmy mieć w tym swój udział, choć nie zawsze było to możliwe z różnych przyczyn. Największa radość jednak była jak udawało nam się pomóc mamie przy kręceniu masy. Szykowała składniki, a potem w odpowiedniej kolejności dozowała je do miski lub jakiegoś pojemnika w trakcie kręcenia. Ale tak naprawdę kultowym momentem całej operacji było wylizanie i dokładne wyskrobanie łyżeczkami resztek pysznej masy z miski.

Tort nie był jedynym wypiekiem, do którego robiliśmy masy, a najbardziej gustowaliśmy w masach Kakaowych, Śmietankowych, Waniliowych, Kokosowych od, a czasu do czasu Kawowych.

Obecnie możemy zaśpiewać już tylko ”Ale to już było i nie wróci więcej”. Choć brat nadal jest Cukiernikiem i Dr Gerard też przecież cukiernik.

Ostatnio na urodziny brat zrobił mi tort o smaku malin. Wyborny i przepyszny. Dr Gerard zaś również serwuje torty, tyle że w miniaturowym wydaniu takie jak: PRYNCYTORCIK. Wyjątkowy smak i ta niepowtarzalna świeżość! Kolejne wydanie to TORCIK ZBOŻOWY. „Nowa, Słodka propozycja, która spodoba się wielbicielom nieprzeciętnych smaków. Wielozbożowe, pełnoziarniste ciasteczko otoczone mleczną czekoladą, która rozpływa się w ustach, idealnie komponując z kruchym wnętrzem”.

Smacznego pysznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz