Ciasta bez pieczenia na biszkoptach
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 400 g kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 filiżanki espresso
- kieliszek brandy
- gorzkie kakao
Sposób przygotowania:
Przegotowujemy espresso, aby wystygło, dodajemy brandy. W między czasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Na sztywno ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ubitą śmietanę do serka i bardzo delikatnie mieszamy.
Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Każdy nasączamy w espresso z brandy, ale dosłownie przez sekundę, żeby nie były zbyt mokre. Gdy jedna warstwa będzie już ułożona, kładziemy połowę masy. Na to kolejna warstwę biszkoptów i znów rozprowadzamy masę. Całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Polecam również Pryncytorcik dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz