wtorek, 30 maja 2017

Tiramisu

Ciasta bez pieczenia na biszkoptach


Składniki:
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 filiżanki espresso
  • kieliszek brandy
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania:
Przegotowujemy espresso, aby wystygło, dodajemy brandy. W między czasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Na sztywno ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ubitą śmietanę do serka i bardzo delikatnie mieszamy.
Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Każdy nasączamy w espresso z brandy, ale dosłownie przez sekundę, żeby nie były zbyt mokre. Gdy jedna warstwa będzie już ułożona, kładziemy połowę masy. Na to kolejna warstwę biszkoptów i znów rozprowadzamy masę. Całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Polecam również Pryncytorcik dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz