poniedziałek, 29 maja 2017

na herbatnikach

Pyszne,delikatne,puszyste,rozpływające się w ustach.Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta?  Dzisiaj mam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko.Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu,a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek,które czasami zostają nam z innych wypieków.
Składniki na spód:
15-20 szt.herbatników
Masa piankowa:
8 białek
1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej)
8 łyżeczek żelatyny
sok z cytryny (ok.2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok.1/4 łyżeczki)
odrobina aromatu waniliowego
herbatniki do wyłożenia formy
opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g.masła
1 łyżeczka żelatyny
Formę 23 x 33 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.Następnie na spód formy ułożyć herbatniki,jeden obok drugiego.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej,przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Białka ubić na sztywno.Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu,aż cukier się rozpuści.Dodać żelatynę i aromat waniliowy,ubijać jeszcze przez chwilę.W tym momencie masę można podzielić na połowę i do jednej dodać sok malinowy lub kakao.Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki.
Przygotować polewę.Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy.Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje,polać zastygnięte ptasie mleczko. Wyrównać.Całość ponownie schłodzić.To było o ptasim mleczku na herbatnikach,a jeżeli tak mocno lubisz herbatniki to proponuję Scooby Doo.Są to ciasteczka z najpopularniejszej kreskówki na świecie z firmy Dr.Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz