poniedziałek, 22 maja 2017
Na ciepłe dni.
Tort śmietankowy z ajerkoniakiem.
Mamy wreszcie ciepły maj, na który tak dłlugo czekaliśmy.
Na dworze pięknie się zazieleniło i żal w domu siedzieć.
Dla smakoszy, którzy lubią coś słodkiego do kawy, polecam prosty przepis na wykonanie torcika z użyciem herbatników Dr Gerarda Witam ciastka na dzień dobry.
Tort nie wymaga pieczenia i jest wspaniałym dodatkiem do kawy na ciepłe dni.
Składniki na spód.
-15 dag herbatników -Witam ciastka na dzień dobry,
-10 dag mielonych orzechów laskowych,
-10 dag masła.
Składniki na masę.
-1 szklanka ajerko niaku,
-10 dag masła,
-6-7 łyżek cukru pudru,
-1/2 l. śmietany kremówki,
-25 g żelatyny.
Do dekoracja:
orzechy laskowe,
kilka wafli,
100 ml śmietany kremówki,
cukier puder,
czekolada.
Sposób wykonania.
Herbatniki -Witam ciastka na dzien dobry pokruszyć. Masło stopić i lekko ostudźić. Następnie orzechy dokładnie wymieszać z herbatnikami i masłem. Otrzymaną masą wyłóżyć spód tortownicy (o śr. 22 cm), lekko przygnieść.
Tortownicę wstawiemy do lodówki by schłodzić i by masa zastygła.
W między czassie wykonujemy masę.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ajerkoniak, i dalej ucieramy.
Następnie wlewamy żelatynę, i mieszamy do całkowitego połączenia.
Na koniec masę wlewamy stopniowo do kremówki, miksujemy.
Otrzymaną masę wylewamy na schłodzone ciasto i rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
By torcik pięknie wyglądał dekorujemy ubitą z dodatkiem cukru pudru śmietaną kremówką, kawałkami wafli i orzechami. Torcik posypujemy startą czekoladą.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz