poniedziałek, 22 maja 2017

Na ciepłe dni.


                 Tort śmietankowy z ajerkoniakiem.
    Mamy wreszcie ciepły maj, na który tak dłlugo czekaliśmy.
 Na dworze pięknie się zazieleniło i żal w domu siedzieć.
Dla smakoszy, którzy lubią coś słodkiego do kawy, polecam prosty przepis na wykonanie torcika z użyciem herbatników Dr Gerarda Witam ciastka na dzień dobry.
Tort nie wymaga pieczenia i jest wspaniałym dodatkiem do kawy na ciepłe dni.
       Składniki na spód.
    -15 dag herbatników -Witam ciastka na dzień dobry,
    -10 dag mielonych orzechów laskowych,
    -10 dag masła.
           Składniki na masę.
     -1 szklanka ajerko niaku,
    -10 dag masła,
    -6-7 łyżek cukru pudru,
    -1/2 l.  śmietany kremówki,
    -25 g żelatyny.
    
                  Do dekoracja:
       orzechy laskowe,
       kilka wafli,
     100 ml śmietany kremówki,
      cukier puder,
      czekolada.
   Sposób wykonania.
   Herbatniki -Witam ciastka na dzien dobry  pokruszyć. Masło stopić i lekko ostudźić. Następnie orzechy dokładnie wymieszać z herbatnikami i masłem. Otrzymaną masą wyłóżyć  spód tortownicy (o śr. 22 cm), lekko przygnieść.
Tortownicę wstawiemy do lodówki by schłodzić i by masa zastygła.
      W między czassie wykonujemy masę.
   Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy.
 Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ajerkoniak,  i dalej ucieramy.
Następnie wlewamy  żelatynę, i mieszamy do całkowitego połączenia.
 Na koniec masę wlewamy stopniowo do kremówki, miksujemy.
   Otrzymaną masę wylewamy na schłodzone  ciasto i rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

By torcik pięknie wyglądał dekorujemy ubitą z dodatkiem cukru pudru śmietaną kremówką, kawałkami wafli i orzechami. Torcik posypujemy startą czekoladą.
    Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz