środa, 17 maja 2017

KREMÓWKA



Połączenie wiśni z cynamonem i likierem amaretto daje naprawdę niepowtarzalny smak. Takie zestawienie smaków może zaproponować moja
KREMÓWKA.
Składniki : Dwie paczki gotowego ciasta francuskiego, jeden słoik drylowanych wiśni w kompocie lub 40 dag mrożonych, 3 łyżki drobnego cukru, litr śmietanki 30/%, jedna szklanka cukru pudru, 25 dag serka mascarpone, dwie łyżki likieru np. amaretto, 2,5 łyżki żelatyny, 1,5  łyżki mąki ziemniaczanej, cukier puder do dekoracji, cynamon.
Sposób wykonania  - Ciasto francuskie upiec według przepisu na opakowaniu na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wiśnie z kompotu zagotować wraz z zalewą ( mrożone podlać ½ szklanki wody i zagotować, by zmiękły, ale pozostały jędrne, dodać 3 łyżki cukru ). Oprószyć cynamonem, zagęścić mąką ziemniaczaną, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder, serek mascarpone, przygotowaną wcześniej  wystudzoną i tężejącą żelatynę i likier, schłodzić. Na jednym z upieczonych placków z ciasta francuskiego rozłożyć wystudzone wiśnie. Owoce przykryć schłodzonym kremem śmietankowym, na to nałożyć drugi placek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto pokroić ostrym nożem w duże kostki, obficie posypać cukrem pudrem. Przygotowanie około 60 minut plus schłodzenie.
Kremówka jest rewelacyjnym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale tylko wtedy gdy w jej towarzystwie znajdą się MAFIJNE CHOCO DR GERARDA. Bez tych ciastek nie smakuje mi żadna kawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz