Połączenie wiśni z cynamonem i likierem amaretto daje
naprawdę niepowtarzalny smak. Takie zestawienie smaków może zaproponować moja
KREMÓWKA.
Składniki : Dwie paczki gotowego ciasta francuskiego, jeden
słoik drylowanych wiśni w kompocie lub 40 dag mrożonych, 3 łyżki drobnego
cukru, litr śmietanki 30/%, jedna szklanka cukru pudru, 25 dag serka
mascarpone, dwie łyżki likieru np. amaretto, 2,5 łyżki żelatyny, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier puder do
dekoracji, cynamon.
Sposób wykonania -
Ciasto francuskie upiec według przepisu na opakowaniu na dwóch dużych blachach
wyłożonych papierem do pieczenia. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku.
Wiśnie z kompotu zagotować wraz z zalewą ( mrożone podlać ½ szklanki wody i
zagotować, by zmiękły, ale pozostały jędrne, dodać 3 łyżki cukru ). Oprószyć
cynamonem, zagęścić mąką ziemniaczaną, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę
ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder, serek mascarpone, przygotowaną
wcześniej wystudzoną i tężejącą żelatynę
i likier, schłodzić. Na jednym z upieczonych placków z ciasta francuskiego
rozłożyć wystudzone wiśnie. Owoce przykryć schłodzonym kremem śmietankowym, na
to nałożyć drugi placek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem
ciasto pokroić ostrym nożem w duże kostki, obficie posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie około 60 minut plus schłodzenie.
Kremówka jest rewelacyjnym dodatkiem do popołudniowej kawy,
ale tylko wtedy gdy w jej towarzystwie znajdą się MAFIJNE CHOCO DR GERARDA. Bez
tych ciastek nie smakuje mi żadna kawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz