Na weekend przygotowałam sernik (jest to jedno z wielu ulubionych ciast mojej rodzinki) na ciastkach zwierzakach maślanych i z kruchymi ciastkami o smaku śmietankowo- pomarańczowym, a całość została przykryta galaretką. Chcesz spróbować? Oto składniki:
Spód
-ciastka zwierzaki maślane od Dr Gerard 250 g
Masa serowa
-4 jajka
-1 białko
-750 g sera z wiaderka
-pół szklanki soku pomarańczowego
-1 niepełna szklanka cukru
-2 łyżki stopionego masła
-1 budyń śmietankowy
Dodatkowo
-1 galaretka pomarańczowa
-400 ml gorącej wody
-kruche baletki od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: spód: dno tortownicy (średnica 22 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wykładam pokruszone ciastka zwierzaki maślane Dr Gerarda. Masa serowa: białko i jajka krótko miksuję z cukrem. Dodaję ser z wiaderka, sok pomarańczowy, budyń oraz stopione i przestudzone masło. Całość miksuję. Masę serową wlewam do tortownicy na ciastka Dr Gerarda. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam i pozostawiam w nim sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyjmuję, całkowicie studzę i schładzam w lodówce. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i po przestudzeniu wkładam do lodówki. Na schłodzonym serniku układam kruche baletki i zalewam tężejącą galaretką. Sernik ponowne wkładam do lodówki. Bardzo pyszny w innej wersji, ciasto idealne dla wielbicieli słodyczy Dr Gerarda i sernika. Polecam i życzę smacznego! A inne pyszne desery na każdą okazję znajdziesz w Deserotece, odwiedź, wypróbuj i się przekonaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz