niedziela, 21 maja 2017

Szybko i słodko



    Zawsze chce mi się coś słodkiego, ale raczej nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. Więc robię lub piekę ciasta szukając szybkich przepisów w wykonaniu.
Ten przepis na ciasto cappucino jest prosty i szybki, a do tego bardzo smaczny. Jak każda słodycz połączona z produktami od Dr Gerarda.

Składniki
-500 ml mleka
-2 budynie czekoladowe
-4 łyżki cukru
-80 g masła
-kruche herbatniki Dr Gerarda

W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać aż zgęstnieje.
Herbatniki pokruszyć na dno tortownicy. Wylać gorący budyń, przykryć kolejną pokruszoną warstwą herbatników Dr Gerarda. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem cappucino
-250 ml śmietany 30%
-400 g serka mascarpone
-8 łyżek capuucino w proszku
-2 czubate łyżki żelatyny
-3/4 szklanki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy. Na koniec dodać sproszkowane cappucino, krótko zmiksować. Masę wylać na ostudzony budyń. Wstawić na całą noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz