wtorek, 30 maja 2017

Czas na truskawki.

Mamy teraz piękny czas. Czas, w którym dominują świeże owoce i warzywa.
Zapach truskawek nęci na każdym kroku, dlatego trzeba z nich jak najwięcej korzystać.
Co roku o tej porze serwuję moim bliskim sernik na zimno właśnie ze świeżymi truskawkami.
Chcę się podzielić tym przepisem. Jest on bardzo prosty do przygotowania, a zarazem bardzo smaczny.
Na spód wykorzystamy bardzo pyszne ciastka kruche kakaowe dr Gerarda. One świetnie do tego przepisu pasują.
Składniki
-20 dkg kruchych ciastek kakaowych dr Gerarda
-15 dkg masła
-3 łyżki żelatyny
-75 dkg wcześniej zmielonego twarogu
-2 galaretki truskawkowe
-5  żółtek
-20 dkg cukru i cukier waniliowy
-250 ml kremówki
-50 dkg truskawek
Kruche ciasteczka kakaowe dr Gerarda pokruszyć i wymieszać je z roztopionym masłem.
Masą ą wyłożyć tortownicę ubić łyżką i odstawić na 30 minut do lodówki
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. 1/3 truskawek zmiksować.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo podgrzaną śmietankę schłodzić.
Masę zmiksować z twarogiem podzielić na dwie części  jedną wymieszać z pulpą truskawkową i 2/3 żelatyny. Obie masy wyłożyć na spód z kruchych ciasteczek i odstawić do lodówki.
Na wierzch sernika wyłożyć pokrojone truskawki i zalać je tężejącą galaretką  Odstawić na 3 godziny do lodówki. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz