wtorek, 30 maja 2017

MAŁY POCZĘSTUNEK



Dzisiaj nasza szefowa miała swoje święto, skończyła 40 lat. W przerwie zaprosiła wszystkich pracowników na mały poczęstunek. Największą atrakcją tej imprezy okazały się CZEKOLADKI PASJA OD DR GERARDA. Nie zabrakło też domowych wypieków. Tutaj prym wiódł
SYCYLIJSKI TORCIK CASSATA.
Składniki : 4 jajka, 20 dag cukru, 7,5 dag mąki pszennej, jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5  dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonych migdałów, 6 łyżek likieru wiśniowego, 4- 5 łyżeczek żelatyny, 20 dag kandyzowanych owoców ( papaja, mango, pomarańcza ), 25 dag serka ricotta, 8 łyżek soku cytrynowego, 50 dag śmietany kremówki, jeden cukier waniliowy, 10 dag mlecznej czekolady, 4 łyżki bitej śmietany oraz kandyzowane owoce do dekoracji.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując 10 dag cukru. Do piany z białek kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie składniki porcjami wsypywać do masy jajecznej . Tortownicę wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 20 – 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Zupełnie zimny biszkopt rozciąć na 2 blaty i skropić je likierem wiśniowym. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić na kilka minut. Kiedy spęcznieje. Rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Owoce kandyzowane pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo zetrzeć. Ser ricotta wymieszać z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać owoce i czekoladę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Ostrożnie połączyć ją z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do masy serowej. Kiedy krem zacznie tężeć, przełożyć nim w tortownicy biszkoptowe blaty. Wierzch wyrównać. Tort wstawić do lodówki na godzinę. Potem udekorować bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz