Dzisiaj nasza szefowa miała swoje święto, skończyła 40 lat.
W przerwie zaprosiła wszystkich pracowników na mały poczęstunek. Największą
atrakcją tej imprezy okazały się CZEKOLADKI PASJA OD DR GERARDA. Nie zabrakło
też domowych wypieków. Tutaj prym wiódł
SYCYLIJSKI TORCIK
CASSATA.
Składniki : 4 jajka, 20 dag cukru, 7,5 dag mąki pszennej,
jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonych
migdałów, 6 łyżek likieru wiśniowego, 4- 5 łyżeczek żelatyny, 20 dag
kandyzowanych owoców ( papaja, mango, pomarańcza ), 25 dag serka ricotta, 8
łyżek soku cytrynowego, 50 dag śmietany kremówki, jeden cukier waniliowy, 10
dag mlecznej czekolady, 4 łyżki bitej śmietany oraz kandyzowane owoce do
dekoracji.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując 10 dag cukru. Do piany z białek
kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia,
wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie składniki porcjami
wsypywać do masy jajecznej . Tortownicę wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej
ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 20 – 25 minut.
Odstawić do wystudzenia. Zupełnie zimny biszkopt rozciąć na 2 blaty i skropić
je likierem wiśniowym. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Odstawić na kilka minut. Kiedy spęcznieje. Rozpuścić, podgrzewając na małym
płomieniu. Owoce kandyzowane pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo zetrzeć. Ser
ricotta wymieszać z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać owoce i
czekoladę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Ostrożnie połączyć ją
z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do masy serowej. Kiedy krem zacznie tężeć,
przełożyć nim w tortownicy biszkoptowe blaty. Wierzch wyrównać. Tort wstawić do
lodówki na godzinę. Potem udekorować bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami.
Czas przygotowania około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz