Dzisiaj przygotowałam ciasto, w którym połączyłam dwie masy ze słodyczami Dr Gerarda na kawowym biszkopcie. Spróbujecie takich smaków? Oto składniki:
Biszkopt
-3 jajka
-2 łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ulubionej kawy (ja użyłam rozpuszczalnej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I
-pół litra mleka
-2 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki ulubionej kawy
-ciastka Mafijne Choco od Dr Gerard
-125 g masła
Masa II
-330 ml śmietanki 30 %
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-2 łyżki kawy
-starta czekolada deserowa
-kruche herbatniki kakaowe od Dr Gerard z kremem śmietankowym
Sposób przygotowania: biszkopt: mąki mieszam z kawą i proszkiem do pieczenia. Białka ubjam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dokładnie mieszam. Dodaję pojedyńczo żółtka i ponownie mieszam. Na końcu dodaję mąki z proszkiem, kawą i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Na dno tortownicy (średnica 22 cm) wykładam papier do pieczenia. Wlewam ciasto i piekę 30 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto dokładnie studzę. Masa I: z pół litra mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Do odlanego mleka dodaję mąki oraz kawę i mieszam. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę z kawą i mieszam, aż powstanie budyń. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram, a następnie dodaję porcjami budyń i dokładnie ucieram. Na końcu dodaję pokruszone ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda i mieszam łyżką. Powstałą masę wykładam na upieczony biszkopt. Masa II: śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder oraz serek mascarpone i ubijam do połączenia się składników. Z powstałej masy odkładam 2-3 łyżki masy, a resztę nakładam na masę I i boki ciasta. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Do pozostałej śmietanki dodaję 2 łyżki kawy i mieszam. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, dekoruję wierzch ciasta i ozdabiam kruchymi herbatnikami Dr Gerarda (wg uznania co do ilości i rozmieszczenia). Ciasto było bardzo pyszne, słodkie, a domownicy zachwyceni. Po prostu przygotuj i się przekonaj. Polecam na każdą okazję i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz