Upiekłam kruche babeczki, w których znajdowało się pyszne nadzienie jabłkowe i kruche ciasteczka w czekoladzie deserowej, a całość otulona była słodką i chrupiącą bezą. Chcesz spróbować? Oto niezbędne składniki:
Ciasto kruche
-4 żółtka
-30 g cukru pudru
-opakowanie cukru wanilinowego
-160 g mąki pszennej
-110 g masła
Nadzienie
-700 g jabłek
-2 łyżki soku z cytryny
-1,5 łyżki masła
-1 łyżeczka cynamonu
Beza
-4 białka
-160 g drobnego cukru
-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
-kruche ciasteczka maltikeks w czekoladzie deserowej lub ciastka Pryncytorcik od Dr Gerard
Sposób przygotowania: ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatam ręcznie. Następnie z zagniecionego ciasta formuję kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki na około godzinę (łatwiej będzie wylepić babeczki). Gdy już ciasto jest dobrze schłodzone przechodzę do wyklejania foremek, tak aby ciasto w każdym miejscu było w miarę równe. Wyklejone ciastem foremki wkładam jeszcze raz do lodówki na 15 minut. Następnie piekę je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do momentu ze złocenia. Upieczone wyjmuję i studzę. Nadzienie: obieram jabłka, usuwam gniazda i ścieram na tarce. Następnie wkładam do garnka dodaję sok z cytryny, masło, cynamon i ewentualnie cukier (jeśli jabłka są bardzo kwaśne). Chwilę gotuję, tak żeby jabłka zmiękły. Beza: białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier (łyżka po łyżce) nie przerywając ubijania, do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, wtedy dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, i ubijam jeszcze przez chwilę. Do podpieczonych kruchych babeczek nakładam nadzienie jabłkowe (ciepłe). Na wierzchu każdej babeczki układam po 3 ciasteczka maltikeks (lub kawałeczki ciastka Pryncytorcik) Dr Gerarda. Masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na każdą babeczkę sporą porcję. Piekę w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Do przygotowania polecam słodycze Dr Gerarda, ponieważ nadały tym babeczkom wyjątkowy, pyszny smak. Życzę udanych wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz