piątek, 26 maja 2017

Słodkości na Dzień Matki

Dzisiaj z okazji Dnia Matki oprócz złożenia Mamie życzeń, podarowałam jej drobny upominek oraz upiekłam ciasto specjalnie na tę okazję. Połączyłam w nim wszystkie ulubione smaki mojej Mamy, która jest fanką owocowych słodkości z czekoladą i dodatkiem słodyczy Dr Gerarda. Jeśli i Wy lubicie takie połączenia to wypróbujcie. Oto składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-75 g cukru pudru
-85 g mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
-szczypta soli-olej


Malinowa warstwa
-500 g malin
-2 galaretki malinowe
-600 ml wrzątku


Czekoladowa masa
-130 g mlecznej czekolady
-600 ml śmietany 36%
-3 łyżki cukru pudru
-2 śmietan-fix
-1 łyżeczka kakao

Poncz
-100 ml wrzątku
-4 łyżeczki kawy
-40 ml likieru migdałowego


Polewa
-100 g deserowej czekolady
-3 łyżki śmietany 30%
-1 łyżka masła


Dodatkowo
-czekoladki Pasja wiśnia od Dr Gerard (18 sztuk)


Sposób przygotowania:biszkopt: białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukry i ponownie ubijam. Dalej ubijając dodaję żółtka, przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie mieszam. Ciasto wlewam do formy (24/24 cm )wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie studzę i kroję na dwa równe blaty. Malinowa warstwa: maliny wyciągam z zamrażalki i pozostawiam do rozmrożenia. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, pozostawiam do lekkiego stężenia. Następnie dodaję maliny i dokładnie mieszam. Czekoladowa masa: śmietankę ubijam na sztywno ze śmietan-fix, dodaję cukier, dalej ubijając dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i kakao. Całość mieszam. Poncz: kawę zalewam wrzątkiem, następnie studzę, dodaję likier i mieszam. Polewa: do połamanej czekolady dodaję śmietanę, masło i rozpuszczam wszystko w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta: dolny blat biszkoptu wkładam do formy, nasączam ponczem, wylewam malinową warstwę, przykrywam drugim blatem, nasączam, wykładam czekoladową masę, polewam przygotowaną polewą i układam czekoladki Pasja wiśnia od Dr Gerard w równych odstępach. Przepyszne ciasto, które bardzo wszystkim smakowało, więc polecam i życzę smacznego! A do przygotowania nie zapomnijcie wykorzystać czekoladek wiśniowych Dr Gerarda, które bardzo pasowały do pozostałych składników i do okazji na jaką zostało przygotowane to ciasto (ze względu na smak i wygląd-mam tutaj na myśli "serduszko" na środku czekoladki i napis "Kocham" dookoła niego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz