Ostatnio byłem na wykładzie o weglowodanach i treningach,podczas wykładu chrupałem,chrupałem słodycze z firmy Dr.Gerard,no i oczywiście słuchałem.Główne zadanie węglowodanów to dostarczenie energii dla centralnego układu nerwowego,dla pracujących mięśni i umożliwienie uwalniania energii z tłuszczów.Węglowodany są ważne tak utrzymania prawidłowych funkcji organizmu,że zostały wytworzone mechanizmy obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów.Forma zapasowa węglowodanów w organizmie jest glikogen.Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza.Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie.Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona.Stwierdzono że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do zmniejszenia intensywności wysiłku lub do jego przerwania.Zdolność gromadzenia w mięśniach glikogenu zwiększa się pod wpływem treningu.
Węglowodany,cukry,cukrowce,sacharydy–organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe,karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe.Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CxH2yOy lub Cx(H2O)y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru,np.deoksyryboza).
Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce węglowodany dzielą się na:cukry proste,inaczej monosacharydy (jednocukry),oligosacharydy:disacharydy,trisacharydy,tetra-, penta-,heksa-,hepta-,okta-,nona- i dekasacharydy,
wielocukry,czyli polisacharydy.Określenie„cukry”jest powszechnie używane w celu opisania monosacharydów i disacharydów w żywności,z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych.Występuje więc na amerykańskich i europejskich etykietach i w bazach danych (np.USDA National Nutrient Database) produktów spożywczych.Słowo „węglowodany” (w terminologii ang.„available carbohydrate”) oznacza zaś wszelkie węglowodany podlegające procesom metabolizmu w organizmie człowieka,łącznie z alkoholami wielowodorotlenowymi.Nie zalicza się więc do nich nieprzyswajalny błonnik.Pojęcie„suma węglowodanów”(ang. total carbohydrates) uwzględnia wszystkie rodzaje węglowodanów niezależnie od ich właściwości fizjologicznych i odżywczych oraz od zmiennej zawartości w żywności substancji niewęglowodanowych.Zawartość takiej sumy węglowodanów wyznaczana jest jako różnica sumy wszystkich pozostałych składników (wody,białka,tłuszczu,popiołu oraz alkoholu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz