Jutro przyjeżdża do nas ciocia Basia. Jest już w bardziej
podeszłym wieku, ale trzyma się naprawdę nieźle. Zatrzyma się tylko na jedną
noc. Przywita ją jak zwykle
WIENIEC RUMOWY Z
ORZECHOWYMI ŁATKAMI.
Składniki : 20 dag mielonych orzechów laskowych. Łyżeczka
cynamonu, 20 dag cukru, 7 jajek, 40 dag mąki pszennej, opakowanie proszku do
pieczenia, 25 dag miękkiego masła, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli,
2 łyżki brązowego rumu, 4 – 5 łyżek mleka, 15 dag powideł, 5 dag całych
orzechów laskowych w karmelu oraz trochę powideł do dekoracji, cukier puder do
oprószenia, tłuszcz i mąka do przygotowania formy.
Sposób wykonania – Mielone orzechy wymieszać z cynamonem, ¼ cukru
i 2 jajkami. Odstawić w chłodne miejsce,
by masa stężała. Potem uformować z niej kulki wielkości włoskiego orzecha.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z solą, pozostałym cukrem i cukrem
waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszać do
nich 5 jajek. Dosypać mąkę z proszkiem. Wlać mleko oraz rum. Dobrze wymieszać (
ciasto powinno być dosyć gęste ). Na spodzie przygotowanej formy rozsmarować
połowę ciasta. Łyżką nałożyć porcje powideł. Położyć kulki orzechowe. Przykryć
je resztą ciasta. Wierzch wygładzić. Wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 180 C. Piec około 70 minut. Upieczony wieniec studzić w foremce
przez 15 – 20 minut. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do
całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem i
udekorować kleksami powideł oraz orzechami w karmelu. Czas przygotowania około
2 godziny.
Ciocia Basia bardzo lubi ten wieniec, ale zawsze najbardziej
czeka na WITAM – CIASTKA NA DOBRY DZIEŃ, które zwykle serwujemy jej po śniadanku.
Za każdym razem, kiedy nas odwiedza musi się o nie upomnieć. Nie może więc ich
u nas zabraknąć, ponieważ ciocia czasem przyjeżdża niespodziewanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz