wtorek, 27 czerwca 2017

CIASTKA NA DOBRY DZIEŃ.



Jutro przyjeżdża do nas ciocia Basia. Jest już w bardziej podeszłym wieku, ale trzyma się naprawdę nieźle. Zatrzyma się tylko na jedną noc. Przywita ją jak zwykle 
WIENIEC RUMOWY Z ORZECHOWYMI ŁATKAMI.
Składniki : 20 dag mielonych orzechów laskowych. Łyżeczka cynamonu, 20 dag cukru, 7 jajek, 40 dag mąki pszennej, opakowanie proszku do pieczenia, 25 dag miękkiego masła, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżki brązowego rumu, 4 – 5 łyżek mleka, 15 dag powideł, 5 dag całych orzechów laskowych w karmelu oraz trochę powideł do dekoracji, cukier puder do oprószenia, tłuszcz i mąka do przygotowania formy.
Sposób wykonania – Mielone orzechy wymieszać z cynamonem, ¼ cukru i 2 jajkami. Odstawić w  chłodne miejsce, by masa stężała. Potem uformować z niej kulki wielkości włoskiego orzecha. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z solą, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszać do nich 5 jajek. Dosypać mąkę z proszkiem. Wlać mleko oraz rum. Dobrze wymieszać ( ciasto powinno być dosyć gęste ). Na spodzie przygotowanej formy rozsmarować połowę ciasta. Łyżką nałożyć porcje powideł. Położyć kulki orzechowe. Przykryć je resztą ciasta. Wierzch wygładzić. Wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piec około 70 minut. Upieczony wieniec studzić w foremce przez 15 – 20 minut. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem i udekorować kleksami powideł oraz orzechami w karmelu. Czas przygotowania około 2 godziny.
Ciocia Basia bardzo lubi ten wieniec, ale zawsze najbardziej czeka na WITAM – CIASTKA NA DOBRY DZIEŃ, które zwykle serwujemy jej po śniadanku. Za każdym razem, kiedy nas odwiedza musi się o nie upomnieć. Nie może więc ich u nas zabraknąć, ponieważ ciocia czasem przyjeżdża niespodziewanie.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz