TORT CZEKOLADOWY Z AMARETTO I CIASTECZKIEM WIŚNIOWYM
SKŁADNIKI.Biszkopt:
7 jajek
1 czubata szklanka mąki
1 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Krem:250 g.serka Mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:1 szklanka wody
1 kieliszek amaretto (można więcej)
5 łyżeczek cukru pudru
sok z całej cytryny
Dodatkowo:Ciasteczka wiśniowe dr Gerard
truskawki
wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać kolejno: cukier, mąkę i żółtka, cały czas mieszając na małych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier waniliowy. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w 180 stopniach 40-50 minut.
Krem:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek Mascarpone lekko ubić na „puch”. Do serka dodawać porcjami śmietankę i ciągle ubijać na małych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i cukier puder, delikatnie wymieszać.
Poncz:Wszystkie składniki połączyć.
Dodatkowo:Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 równe spody, każdy kolejno nasączyć ponczem, przekładać kremem, truskawkami oraz ciastkami wiśniowymi. Całość obłożyć kremem,ozdobić wiórkami kokosowymi i ciasteczkami.Coś o pewnych produktach które potrzebujesz.Ciasto biszkoptowe rodzaj lekkiego ciasta przyrządzonego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru bez dodatku tłuszczu.W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną.Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście,co sprawia,że ma ono delikatną strukturę.Ciasto biszkoptowe można przygotować metodą na ciepło lub na zimno.W pierwszej wymienionych,masę złożoną z jaj i cukru,ubija się ogrzewając ją na parze.Podwyższona temperatura masy jajowej która jednak nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza,sprawia iż zawarty w niej cukier rozpuszcza się,a masa staje się rzadsza.Umożliwia to wtłoczenie większej ilości powietrza,które jest czynnikiem spulchniającym ciasto.Przygotowanie ciasta biszkoptowego metodą na zimno wiąże się z oddzieleniem białek jaj od żółtek.Biszkopt stanowi zwykle podstawe tortów lub ciast z galaretką.Może występować również w postaci małych babeczek,wypiekanych w niewielkich małych foremkach.Poncz mieszany napój alkoholowy,najczęściej korzenny,przygotowywany od razu dla większej liczby osób i podawany w wazie.Może być mrożony lub gorący.Pochodzi z Indii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz