poniedziałek, 26 czerwca 2017

Truskawkowy świat.

Truskawkowy świat.


Zaczęło się lato czas wakacji oraz pachnących, słodkich truskawek. Choć w tym roku ceny tego wspaniałego owocu trzymają się na takim samym poziomie sześć, siedem złotych to jednak jemy je, cieszymy się ich smakiem póki są. Najlepiej spożywać je surowe wtedy nie stracą swoich cennych witamin. Chyba nie przypadkowo swoim kształtem przypominają serce bo zdrowe dla naszego serca, mają także niski poziom glikemiczny. Oczywiście dzieci uwielbiają je moczyć w cukrze lub zjadać je z bitą śmietaną z dodatkiem rurek, wafli lub innych ciastek. Ja podałam ostatnio z ciasteczkami dr Gerarda zwierzakami maślanymi. Pychotka. Dzisiaj mam zamiar upiec placek drożdżowy z rabarbarem oraz truskawkami. Jeszcze wyrósł mi soczysty rabarbar na działce. Drożdżówka będzie przepyszna. Oczywiście najprostszy deser to galaretka ale możemy ją zrobić z różnych smaków wtedy będzie tęczowa i zaciekawi najmłodsze grono smakoszy. Zdrowy deser, który ostatnio robiłam był z nasionami chia. Potrzebujemy siedem łyżek tych nasion do tego trzy łyżki miodu płynnego, kubek dużego jogurtu naturalnego oraz czterysta mililitrów mleka ryżowego. Bardzo prosto się go przygotowuje. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wkładamy do lodówki na całą noc. Jeżeli uznamy, że masa jest za gęsta to dolewamy mleka. Do małych szklaneczek lub pudełeczek wkładamy zmiksowane truskawki na to mus z mleka, potem całe owoce. Gotowe do spożycia. Bardzo pyszny zdrowy deser dla całej rodziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz