Truskawkowy
świat.
Zaczęło
się lato czas wakacji oraz pachnących, słodkich truskawek. Choć w
tym roku ceny tego wspaniałego owocu trzymają się na takim samym
poziomie sześć, siedem złotych to jednak jemy je, cieszymy się
ich smakiem póki są. Najlepiej spożywać je surowe wtedy nie
stracą swoich cennych witamin. Chyba nie przypadkowo swoim kształtem
przypominają serce bo zdrowe dla naszego serca, mają także niski
poziom glikemiczny. Oczywiście dzieci uwielbiają je moczyć w
cukrze lub zjadać je z bitą śmietaną z dodatkiem rurek, wafli lub
innych ciastek. Ja podałam ostatnio z ciasteczkami dr Gerarda
zwierzakami maślanymi. Pychotka. Dzisiaj mam zamiar upiec placek
drożdżowy z rabarbarem oraz truskawkami. Jeszcze wyrósł mi
soczysty rabarbar na działce. Drożdżówka będzie przepyszna.
Oczywiście najprostszy deser to galaretka ale możemy ją zrobić z
różnych smaków wtedy będzie tęczowa i zaciekawi najmłodsze
grono smakoszy. Zdrowy deser, który ostatnio robiłam był z
nasionami chia. Potrzebujemy siedem łyżek tych nasion do tego trzy
łyżki miodu płynnego, kubek dużego jogurtu naturalnego oraz
czterysta mililitrów mleka ryżowego. Bardzo prosto się go
przygotowuje. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wkładamy do
lodówki na całą noc. Jeżeli uznamy, że masa jest za gęsta to
dolewamy mleka. Do małych szklaneczek lub pudełeczek wkładamy
zmiksowane truskawki na to mus z mleka, potem całe owoce. Gotowe do
spożycia. Bardzo pyszny zdrowy deser dla całej rodziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz