wtorek, 13 czerwca 2017
Szybka słodycz
Blok czekoladowy jako szybka słodycz do popołudniowej kawusi z prawdziwą wanilią i nadziany kruchymi herbatnikami Dr Gerarda. Można dodać do niego również suszone owoce.
Składniki
-150 g masła
-3/4 szklanki wody
-3/4 szklanki cukru
- 1 laska waniliowa
-1 mleko w proszku 400 g
-kruche herbatniki Dr Gerarda
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy masło.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarna, dodajemy do garnka ziarna jak i samą laskę wanilii. Zagotowujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzenia - wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy mleko w proszku ciągle mieszając, możemy użyć miksera. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki dodajemy do masy. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę. Zostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej , a potem wstawiamy do lodówki.
Jutro wyruszamy w odwiedziny do męża rodziny i postanowiłam zrobić taką słodycz, a nasza rodzinka do kawy musi mieć zawsze coś słodkiego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz