czwartek, 29 czerwca 2017

RATUJE NAS Z OPRESJI



PRYNCYTORCIK DR GERARDA cieszy się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Wszyscy przepadamy za tym produktem. W naszym barku nigdy nie może go zabraknąć. Ratuje nas zwykle z opresji, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Wczoraj niestety zapasy się skończyły, a do drzwi zapukała koleżanka. Dobrze, że mama dzień wcześniej upiekła 
CIASTO ŚMIETANOWE Z MUSEM MORELOWYM.

Składniki : 900 g moreli, 300 g masła, 270 g cukru, szczypta soli, 6 jajek, jedna cytryna, 300 g mąki, 2  łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g kwaśnej śmietany, 250 g śmietany kremówki, tłuszcz i mąka do blachy.
Sposób wykonania – Morele umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z 200 g cukru i szczyptą soli. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijać jajka. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Połowę skórki i sok cytrynowy dodać do masy maślanej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Ciasto wymieszać mikserem. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką i rozsmarować przygotowane ciasto. Równo ułożyć 800 g moreli i lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Po 20 minutach przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić. Pozostałe morele zmiksować z 25 g cukru. Kwaśną śmietanę wymieszać z resztą skórki cytrynowej i 50 g cukru. Kremówkę ubić na sztywno i domieszać do masy ze śmietany. Krem rozsmarować na wystudzonym, placku. Mus morelowy przełożyć do szprycy cukierniczej z niewielkim otworkiem. Wycisnąć na wierzch placka kilka rzędów małych kropeczek. Następnie delikatnie przeciągnąć po nich wykałaczką tak, by powstał dekoracyjny wzorek. Gotowy placek wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na kwadraty. |Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz