PRYNCYTORCIK DR GERARDA cieszy się w mojej rodzinie dużym
powodzeniem. Wszyscy przepadamy za tym produktem. W naszym barku nigdy nie może
go zabraknąć. Ratuje nas zwykle z opresji, gdy pojawiają się niezapowiedziani
goście. Wczoraj niestety zapasy się skończyły, a do drzwi zapukała koleżanka.
Dobrze, że mama dzień wcześniej upiekła
CIASTO ŚMIETANOWE Z
MUSEM MORELOWYM.
Składniki : 900 g moreli, 300 g masła, 270 g cukru, szczypta
soli, 6 jajek, jedna cytryna, 300 g mąki, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g kwaśnej śmietany, 250 g śmietany
kremówki, tłuszcz i mąka do blachy.
Sposób wykonania – Morele umyć, przekroić wzdłuż na pół i
wyjąć pestki. Masło utrzeć z 200 g cukru i szczyptą soli. Gdy masa będzie
puszysta, kolejno wbijać jajka. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i
wycisnąć sok. Połowę skórki i sok cytrynowy dodać do masy maślanej. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Ciasto
wymieszać mikserem. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką i rozsmarować przygotowane
ciasto. Równo ułożyć 800 g moreli i lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Po 20 minutach przykryć ciasto
kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić. Pozostałe morele
zmiksować z 25 g cukru. Kwaśną śmietanę wymieszać z resztą skórki cytrynowej i
50 g cukru. Kremówkę ubić na sztywno i domieszać do masy ze śmietany. Krem
rozsmarować na wystudzonym, placku. Mus morelowy przełożyć do szprycy
cukierniczej z niewielkim otworkiem. Wycisnąć na wierzch placka kilka rzędów
małych kropeczek. Następnie delikatnie przeciągnąć po nich wykałaczką tak, by
powstał dekoracyjny wzorek. Gotowy placek wstawić na godzinę do lodówki. Przed
podaniem pokroić na kwadraty. |Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz