piątek, 30 czerwca 2017

Letni mazurek



     Przepyszny mazurek na kruchym spodzie z kajmakiem i z przeróżnymi dodatkami od Dr Gerarda a także z sezonowymi teraz owocami. Mam ochotę właśnie zrobić go na weekend. Przepis jest naprawdę prosty, pieczenie szybkie, a dekoracja zabawą i samą przyjemnością ulubionymi owocami, które są właśnie teraz dostępne i słodkościami Dr Gerarda.

Kruche ciasto
-35 dkg mąki pszennej
-5 dkg cukru pudru
-20 dkg masła
-2 żółtka
-1 łyżka gęstej śmietany

Masa kajmakowa
-1 puszka gotowej masy kajmakowej

Dekoracja
-truskawki
-borówka amerykńska
-porzeczka czerwona
-mafijne choco

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 C przez 30 minut na jasno-żółty kolor. Przestudzić.
Masę kajmakową rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować ciasto. Na wierzch dużo kolorowych owoców i pokruszone mafijne choco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz